lördag 3 oktober 2015

Kanelbullensdag - här är kanelbullen som är så nyttiga att du kan äta den varje dagFaktiskt har jag aldrig varit någon större fan av vetebröd. Men, en nybakad kanelbulle som fortfarande är ljummen är oemotståndlig  både till doft och smak.
Nu är det så att jag inte tål vetemjöl, så därför bakas det aldrig traditionella kanelbullar hemma hos mig. Men nu lagom till kanelbullens dag som alltid infaller den 4 oktober, så tänkte jag att jag skulle anstränga mig lite för att få fram en kanelbulle som uppfyller nedanstående krav:

 • God som bara sjutton
 • Lättbakad
 • Vetefri
 • Sockerfri
 • Mjölkfri
 • Hälsosam
Och vet ni vad? Jag lyckades!
Det här är ett recept som räcker till en stor bulle (eller kanske muffins eftersom den påminner mer om en muffins i formen - men vi kallar den bulle ändå för sakens skull), eller två normalstora.
Jag valde att göra en stor och åt den som frukost. Ja, det är en helt ok frukost med tanke på näringsinnehållet.
Ytterligare en fördel med detta recept är att det blir en eller möjligtvis två bullar. Annars när man ska baka bullar blir det hur många som helst. Vilket brukar innebära att man också äter hur många som helst.
Denna är så enkel att göra att du kan göra den precis hur enkelt och ofta som helst. men behöver inte frestas att överäta eftersom du har frysen full.
Grädda den i ugnen, eller om du har bråttom som en mugcake i mikron. Jag föredrar alltid ugnen när jag har tid.

Du behöver:
1 ägg
2 msk havremjöl (eller annat mjöl du föredrar)
½ tsk bakpulver
1 msk kanel
½ tsk kardemumma

Till glasyr och dekor:
3 - 4 droppar citronsaft
några droppar växtmjölk (jag hade havremjölk) eller vatten
gojibär

Gör så här:
 1. Blanda de torra ingredienserna (mjöl, bakpulver, kanel, kardemumma och vaniljpulver) i en bunke.
 2. Knäck ner ägget i bunken och ha också i hasselnötssmöret och Fibersirapen.
 3. Blanda om ordentligt till en jämn smet.
 4. Häll upp i en stor muffins-/bullform eller i två mindre.
 5. Grädda i 200 grader ca 12 minuter för en stor bulle och några minuter kortare (ca 7 - 8) för två mindre. Känn med provsticka att smeten inte längre är kladdig.
  Föredrar du att grädda som mugcake i mikron, så häll upp den i mikrotålig mugg och grädda på full effekt ca 2 min.
 6. Ta ut bullen och låt svalna.
 7. Nu är det dags att göra glasyren. Häll upp Sukrin melis i en liten skål.
 8. Droppa över citronsaften och sedan en liten, liten skvätt (några droppar) mjölk eller vatten och rör om. Om glasyren är för fast får du droppa i ytterligare några droppar mjölk eller vatten. Blir den för lös har du tagit för mycket vätska och får fylla på med lite mer Sukrin Melis.
 9. Dekorera bullen/bullarna med glasyren och garnera sedan med gojibär.
Näringsmässig innehåller en sådan här bulle ungefär lika mycket kalorier som en lika stor vanlig kanelbulle bakade på vetemjöl och socker. Men, här är får du i dig bara hälften av kolhydraterna (varav dessa är långsammare tack vare fiberinnehåll), dubbelt så mycket protein och något mera fett, men detta är nyttigt fett.
Så definitivt är denna bulle näringsmässigt ett klart bättre alternativ.
Dessutom tycker jag att den här bullen är sååååååå mycket godare!
Jag som åt min till frukost hade inga som helst problem att stå mig till lunch.
Så faktiskt är den här helt legitim att äta som en schysst frukost. Likaså som ett perfekt mellanmål och du behöver fylla på med bra energi för att hålla dig mätt en bra stund. Eller om du bakar två, så har du ett perfekt tilltugg till kaffet och kan bjuda en god vän på den andra bullen.

PS. Just nu är det TOPPENPRISER på produkterna från Funksjonell mat - Fibersirap och Sukrin Melis på Bodystore.com. Klicka på ingredienserna i receptet, så kommer du direkt dit.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...