måndag 24 augusti 2015

Svårt att gå ner i vikt? Gå och lägg dig!Din vikt och din hälsa påverkas självklart av vad och hur mycket du äter.
Men många gånger träffar jag på, framför allt kvinnor som berättar att de har svårt att gå ner sina oönskade kilon trots att de äter bra och rör på sig. De provar diet på diet och får i bästa fall ett litet resultat inledningsvis, men sedan händer inget mer och i slutändan går det upp allt igen och lite till
Det kan bero på flera olika faktorer och just för kvinnor kan det många gånger vara svårare då det ofta är hormonell obalans som ligger bakom.

En av de absolut vanligaste hormonella obalanserna är överskott av kortisol orsakad av stress. Våra kortisolnivåer varierar genom dygnet för att se till att vi är vakna och alerta på morgonen (mycket kortisol) för att minska under dagen och ha låga nivåer när det är dags att sova.
Det är alltså normalt för oss att producera kortisol i olika mängd under dagen och syftet är att vi ska kunna vara pigga när det behövs och slappna av när det är dags för det.
Kortisol påverkar också vår hunger och vårt "sug"efter mat (eller kanske snarare godsaker), matsmältningen, blodtrycket, vår sömn och förmåga till fysisk aktivitet.
Vid ett stresspåslag behöver snabbt fokus och energi för att klara av ett skarpt läge. Då ökar kortisol-produktionen. Vid långvarig stress hålls kortisolnivåerna konstant höga vilket kan få flera negativa konsekvenser för vår hälsa.

En annan viktig funktion för kortisolet är att lagra glukos i levern som en extra energireserv när vi snabbt behöver mycket energi. Om vi aldrig gör av med energireserven lagras glukosen som fett både runt våra inre organ och som synligt fett under huden - ofta på magen i detta fall.

När  vi är stressade ökar alltså kortisolnivåerna och även fettinlagringen. Dessutom försämras matsmältning då kroppen har fullt fokus på att hjälpa dig att överleva den stressfyllda situationen du befinner dig i. Kortsiktigt är det inget problem. Det är vi designade för att hantera. Men om du ständigt går med mer eller mindre stress så blir det ett problem.
Du förvandlas till en fettalstrande och icke förbrännande person och i det här läget är det väldigt svårt att gå ner i vikt om du önskar det. I varje fall så länge du fortsätter att befinna dig på samma stressfyllda nivå.

Så mina frågor till de som vill ha hjälp med viktnedgång men som inte lyckas är:
- Känner du dig stressad?
- Sover du tillräckligt?

Om du är stressad och tycker att du har för mycket att göra är du inte särskilt intresserad av att ta det lugnare och sova mer - istället vill du bli mer effektiv. Men då hamnar du i en ond cirkel.
Det finns bara ett sätt här för din hälsa och din vikt - både på kort och lång sikt.
Du måste hitta sätt för att stressa mindre och sova mer/bättre.
Du måste prioritera din hälsa och hitta tillbaka till ett balanserat leverne.
På sikt kommer du att märka att du faktiskt både hinner med mer och mår bättre. Så det är en win-win situation.

Vet du med dig själv att du upplever stress mer eller mindre konstant?
Har du svårt att somna eller sover oroligt?
Då har du mycket att vinna på att försöka hitta sätt att varva ner och stressa mindre.
Och faktiskt är det många som märker att de först när de börjar göra det börjar gå ner i vikt när kroppen hittar sin hormonella balans.

Vad kan du då göra för att få en lugnare tillvaro och mindre mage?

  1. Prioritera sömnen. Jag vet att det låter tråkigt och kanske känns omöjligt, men det är en av de viktigaste hälsoinvesteringarna du kan göra. Hur mycket vi behöver sova är individuellt, så börja öka på sömnen lite i taget genom att gå och lägga dig lite tidigare och känn efter hur det påverkar dig. 
  2. Se över dina aktiviteter. Sätt dig ner och fundera över hur ditt liv och dina aktiviteter ser ut. Skriv en lista över vad du gör varje dag och uppskatta hur mycket tid du lägger på respektive aktivitet i veckan. Vad kan du utan problem stryka? Börja med det?
    Se sedan om det finns andra saker som du kan göra mer sällan, i mindre utsträckning eller sluta med helt för att minska dina åtaganden.
  3. Yoga, meditation och avslappning. Hitta sätt som du uppskattar och där din kropp och din hjärna får ro och vila. Det kan vara att yoga i klass eller hemma, Att följa ett meditationsprogram eller kanske att ta promenad i naturen.
    Fundera på vad du mår bra och och vad som får dig att slappna av. Se till att du har utrymme för det i ditt liv.
Stress orsakar övervikt och har en hel rad andra negativa hälsoeffekter, så du har mycket att vinna på att hitta till ett lugnare och behagligare liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...