onsdag 22 juli 2015

Orolig mage? Ät inte sent på kvällen.


Orolig mage: buller, svullen, gasig, kramper osv, är inte ovanligt idag dessvärre. Många kan orsakerna vara och att vi lever stressade liv och äter mat vi inte är anpassade för är några av de viktigaste anledningarna.
Det är ganska vanligt att magen sväller framåt kvällen. Man känner sig däst och uppsvullen.
Fast man egentligen känner sig både proppfull och  mätt är det lätt att man fortsätter att "tröstäta" för att magen känns "krånglig". Genom att trösta oss med något sött så kickar vi igång kroppens belöningssystem och får ett påslag av endorfin vilket gör att vi känner oss piggare och mer tillfreds - för en väldigt kort stund. Sen kommer bakslaget i form av trötthet och ännu mer uppsvullen mage.... En ond cirkel!

Om du har problem med uppsvälld mage på kvällen, och kanske också sover oroligt på natten, kan det vara idé att se till att du inte äter mat lika sent som du brukar. Utgå från hur dina rutiner ser ut nu och fundera på vad som kan vara lämpligt att prova.
Bestäm dig för att middagen är kvällen sista mål och den bör du inta senast fyra timmar innan läggdags. Efter det ska du inte äta något mer.
På så sätt får magen en chans att bearbeta det du ätit och behöver inte jobba med att smälta maten under sena kvällen och natten - då kroppen ska vila och ägna sig åt återhämtning på alla plan.

Ännu bättre effekt kan du få om du ser till att äta lättare mat på kvällen. Undvik rött kött och mycket fett som är svårare för kroppen att smälta. Vid lunchtid har du som bäst förbränning och matsmältning, så passa på att lägga den lite tyngre maten då. På kvällen passar det bättre med grönsaker och fisk, kyckling eller skaldjur till kvällsmat.

Prova i en vecka eller två och känn efter om det hjälper din mage att lugna ner sig.
Om du inte märker någon förbättring kan det vara andra faktorer som spökar. Prova att utesluta vetemjöl/gluten och mjölkprodukter - dessa är kända för att skapa problem för många. Även denna gång testar du under minst 14 dagar. Känn efter hur du mår efter det. Prova sedan att försiktigt återinföra livsmedlen du uteslutit och se om du får någon reaktion.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...