måndag 20 juli 2015

Min favoritmetod: Tänk Dig Smal - gå ner i vikt med KTB


För drygt sex år sedan coachade jag en kvinna som behövde hjälp på många plan i livet. Hon hade kontaktat mig för att hon kände att hon behövde hjälp med att hitta rätt förhållningssätt och kunna hantera krav och stress på sitt jobb. Men precis för så många andra visade det sig att det var många pusselbitar i det vi kallar "livet" som var i "oordning" och behövde sorteras.
Efter några samtal stod det ganska klart för både henne och mig att det i grund och botten handlade om en dåligt självkänsla och ett missnöje hon hade med sig själv, sin kropp och hur hon hanterade allt som kändes jobbigt med hjälp av mat.
Jag förslog att vi tillsammans skulle jobba enligt en metod som kallas The Beck Diet Solution och som jag hade läst om tidigare - ett KBT-program som bygger på att fokusera på målen, hitta fungerande strategier samt identifiera hinder och hitta lösningar på dem.
Modellen var utarbetad efter den amerikanska professorn Judith Beck. och på vägen översatte jag och gjorde om metoden till svenska förhållanden och förutsättningar.
Det var min första kund i kursen som jag sedan valt att kalla Tänk Dig Smal - gå ner i vikt med KBT.

Sedan dessa har jag haft åtskilliga kunder och kursen har fortsatt att utvecklas genom åren i samarbete med alla deltagare. Den här kursen och arbetet jag gör tillsammans med de som väljer att följa programmet är det absolut mest givande jag vet.
Nej, det är ingen mirakelkur och
nej du går inte ner i vikt bara genom att anmäla dig till kursen.
Det kräver engagemang, en vilja att förstå ditt beteende och inte minst en vilja att förändra det som behöver förändras.
Men jag skulle ändå vilja säga att kursen är fantastiskt och jag vet att många av de som gått den är villiga att hålla med. För den är långt ifrån en tillfällig bantningskur eller snabbdiet. Den handlar om att du ska förstå dig själv och ditt agerande en gång för alla.
Först då kan du få ett långsiktigt resultat.

Jag håller kursen några gånger om året på distans.
Nästa kursstart är den 24 augusti och då jobbar vi tillsammans med en ny uppgift varje dag under sex veckor. Vårt forum är en hemlig grupp på Facebook där vi tillsammans kan peppa varandra, ställa frågor och dela med oss av både med- och motgångar. Det gör oss starkare och ännu mer framgångsrika.
En del uppgifter ska du jobba med hela tiden under kursen, ja troligtvis hela livet. Andra uppgifter är mer tillfälliga eller kräver inte lika mycket tid.
Några exempel på uppgifter under kursen:

  • Planera ditt ätande
  • Hantera saboterande tankar
  • Äta med mindfulness
  • Hantera "misslyckanden"
  • Lär dig känna skillnad mellan hunger, önskningar och sug
  • Stärk din självkänsla
  • Säkra din miljö
  • Sätt dig över dina begär
Du som vill läsa mer om hur kursen är upplagd och även vad tidigare deltagare har tyckt om kursen kan göra det HÄR
Som du förstår är det inte en vanlig "bantningskur" utan lägger fokus på det som verkligen är problemet - ditt förhållande till mat/ätande och dina tankar om dig själv.
Kursen passar lika bra för dig som är kraftigt överviktig och en gång för alla vill hitta ett långsiktigt sätt att gå ner till normalvikt, som för dig som kanske egentligen inte har någon övervikt men som känner att du har ett osunt förhållande till mat och matvanor.

Hur gick det då för kvinna som var min första kursdeltagare?
Jo, hon gick ner de kilon hon vägde för mycket och tack vare programmets uppbyggnad hittade hon en förståelse för sig själv och sitt beteende som hon även hade stor nytta av i andra sammanhang i livet - som på jobbet.
Finns det då något som inte är bra med kursen`
Ja, svara jag då. Det finns en sak som jag själv inte är så nöjd med, och det är namnet - Tänk Dig Smal.
Jag ogillar att det är fokus på just "smalheten". För mig handlar det snarare om ett sunt förhållande till sig själv, sin kropp och sitt ätbeteende. Och visst går man ner i vikt när man följer programmet om man har övervikt. Jag har dock valt att låta namnet  vara kvar då det väcker uppmärksamhet och intresse. Kanske väljer jag att döpa om kursen framöver....

Att jobba med Tänk Dig Smal - gå ner i vikt med KBT är det absolut bästa jag vet som beteendevetare och kostrådgivare helt enkelt för att det är så oerhört tacksamt att följa deltagarna som bestämmer sig för att satsa dessa sex veckor på sig själva och på att förändra sina liv.
Kursen gör skillnad!
Jag skulle verkligen vilja att ALLA som har ett mer eller mindre "komplicerat" förhållande till mat/godsaker kunde gå kursen.
Det räcker med att följa uppgifterna som fokuserar på att ändra tankar och beteende. Den som vill kan också följa någon diet som man föredrar. Jag förordar då något som är sunt och långsiktigt hållbart.
Vill DU vara en av de 20 deltagarna som hänger med på kursen som startar den 24 augusti? Vänta då inte för länge med att anmäla dig. Kursen har hittills blivit fullbokad varenda kurstillfälle.

Lite mer inspiration:


Anmäler dig till kursen gör du genom att mejla till: ulrikagabriel(snabela)gmail(punkt)com.
De uppgifter jag behöver från dig är: namn, gatuadress, postnummer och ort, telefonnummer samt mejladress.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...