fredag 17 juli 2015

Måste man vara smal, gå ner i vikt och banta?!?!?!?På rubrikens fråga svarar jag själv eftertryckligt:
- NEJ! Absolut inte!

Egentligen skulle jag vilja stoppa där, men det hela är ju så komplicerat.
För hur går det ihop att jag sedan flera år håller i en uppskattad "bantningskurs" som heter *Tänk Dig Smal - gå ner i vikt med KBT?
Och hur kommer det sig att jag så gärna delar med mig av tips och recept på sådant som är nyttigt (inte innehåller en massa vete och socker - som gör oss tjocka)?

För mig handlar det inte om kroppsform, storlek eller vikt.
Det handlar om hälsa och välmående.
Och det kan inte mätas i centimetrar och kilon.
Eller jo, ibland kan det det. Kraftig övervikt medför en rad olika sjukdomar, belastningsskador och liknande. Där är övervikten = för många kilon och centimetrar, direkt kopplade till hälsan, eller snarare ohälsan.
Men det har inget med hur du ser ut att göra egentligen.
Även måttlig övervikt kan orsaka problem för många i form av en kropp i obalans som ger inflammation, värk och annan problematik.
Och faktiskt kan man vara precis hur smal som helst och ändå ha fettlever och andra välfärdssjukdomar som går att härröra till en dålig kosthållning.

Många äter och dricker fel i alldeles för stor utsträckning ( socker, härdade fetter, smaktillsatser, vetemjöl, processad mat mm. mm.) och vi tycker att det smakar gott. För det gör det många gånger. Dessutom får vi snabba kickar och vårt belöningscentra blir nöjt av den här typen av mat. Den har många fördelar - dock inte på lång sikt. Och absolut inte när det gäller vår hälsa.

Många är också medvetna idag. Vi VET vad som är bra och vad som är mindre bra att äta. Problemet är att vi äter för mycket. Och egentligen spelar det inte någon större roll om vi äter för mycket av vare sig nyttig eller onyttig mat. Eller, så klart är det att föredra den som är nyttig, men problem kan uppstå ändå. vi överbelastar vårt system och vår matsmältning som aldrig får vila.  Till råga på eländet är vi ofta för stressade, äter för fort och tuggar för dåligt. Vi lagrar fett och blir överviktiga.

Anledningen till att så många idag är överviktiga och/eller lider av ohälsa på grund av kosten är för att vi känsloäter. Vi tar hand om ilska, stress, oro, rastlöshet, och en massa andra känslor som vi inte ens hinner notera - vi bara känner någon sort "obehag" och stoppar något i munnen.
Eller, så ska vi belöna oss.
Vi har ju varit så duktiga och klarat av ditten eller datten. Klart vi ska unna oss en rejäl ficka, eller dubbla desserter, eller ½ kg smågodis...

Om vi kastar bort måttbandet och plockar ur batterierna ur vågen och istället fokuserar på hur vi mår och hur vi beter oss istället. Vad blir resultatet då, tror ni?
Jo, vi mår bättre på alla plan - både fysiskt och psykiskt.
Om vi äter mat som vi mår bra av och gör det i en lagom mängd, då är vi liksom i hamn.
Det låter ju lätt som en plätt, men som vi alla vet så är det inte alltid det.
Det handlar om att programmera om våra tankar om oss själva och vårt beteende.
Det handlar också om att hitta nya vanor och kanske också nya livsmedel och maträtter.

Du behöver inte fixa allt 100% rätt på en gång.
Ta en bit i taget. Bygg på med nytt som fungerar för dig allt eftersom.
Var inte för hård mot dig själv.
Se inte "snedsteg" som misslyckanden. Räkna med att det inte alltid blir exakt som du planerat/önskat och ta sådana tillfällen som ypperliga lektioner i att lära dig hur du ska hantera liknande situationer i framtiden.
Jobba på att identifiera och ta hand om dina känslor på annat sätt än genom att stoppa något i munnen.
Träna dig i att äta lagom mycket och välj till största delen ( 80%) mat som är bra för dig, din kropp och din hälsa.
Var förvissad om att det inte är farligt att bli hungrig ibland - väldigt många äter i "förebyggande syfte". Våra kroppar mår bra av att vila från matsmältning nu och då.

Så återigen nej, du måste varken se ut på ett speciellt sätt för att "duga". Du behöver inte alls känna kraven på dig att gå ner i vikt. Och absolut inte från någon annan.
Men jag önskar att du värdesätter dig själv, din kropp och din hälsa så mycket att du väljer att ta hand om dig själv - din kropp och dina känslor, på bästa sätt.
Om vi har det som fokus är jag övertygad om att problematiken vi har i dag med en i världen skenande ohälsa och fetma kommer att stanna av, minska och kanske till och med försvinna helt.
Det är vad jag tror.
Vad tror du?

* Och som en liten förklaring över vad Tänk Dig Smal - gå ner i vikt med KBT handlar om, så är det just en metod där vi fokuserar på dina tankar och ditt beteende kring mat. Namnet må inte vara det bästa med tanke på att det ändå "uppmuntrar till smalhet". Jag är inte så förtjust i namnet själv, men har valt att behålla det då det väcker uppmärksamhet. Jag väljer hellre att så ofta som möjligt lyfta frågan om vikt och hälsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...