onsdag 29 juli 2015

Därför fungerar inte dieter

Alla kan "gå på diet" några veckor och gå ner i vikt.
De flesta lyckas sedan också efter dieten har avslutats att gå upp kilona igen, gärna med ett eller ett par bonuskilon som extra "belöning".
Vi har också kunskapen idag vad som är nyttigt för oss att äta och vi är fullt medvetna om vilken typ av mat/livsmedel som inte hör till de hälsosamma.
Det skrivs spaltmeter efter spaltmeter om dieter, bantning, faran med övervikt, faran med den onyttiga maten på löpsedlar, i tidningar och på nätet.
Med andra ord borde det inte vara några problem för oss att äta hyfsat nyttigt och hålla en hälsosam vikt.
Men, det är just det det är.

För det vi aldrig får lära oss är hur vi mentalt fungerar och vad det är som gör att vi ständigt misslyckas med att nå våra mål.
Varför?
Jo, för det ligger miljarder bakom en "industri" som ser till att vi äter billig skräpmat som vi blir blir beroende av, görs oss överviktiga och sjuka och som får oss att köpa diverse dietpreparat eller följa olika bantningskurser.
Det är världens mest geniala business - och vi har gått i den fällan, big time.
Det finns med andra ord inte något större intresse av att lära oss förstå oss själva och vårt många gånger irrationella beteende kring mat och ätande.

I min distanskurs Tänk Dig Smal - gå ner i vikt med KBT fungerar det lite annorlunda.
Här behöver du inte följa någon diet. Du kan göra det om du hittar till en kostform som du mår bra av och som du kan hålla dig till långsiktigt, möjligtvis för resten av livet.
Dieter i sig är inte av ondo. Det handlar om att hitta en kosthållning som passar dig och dina behov. De behöver inte ha med bantning att göra överhuvudtaget. Dock brukar det kunna vara så att när du hittar en kosthållning som du mår bra av, så kommer du per automatik att gå ner några överskottskilon (om du har några).
I Tänk Dig Smal får du lära dig att hantera dina tankar och ditt ätbeteende:

  • Här utgår vi inte ifrån att du alltid gör de "perfekta valen" - istället får du lära dig att hantera "snedsteg" så att de inte stör ditt fortsatta arbete mot dina mål. Du behöver inte alltid äta "rätt" till 100 %. Att känna sig misslyckad är det säkraste sättet att inte lyckas med att gå ner i vikt och nå dina mål. Därför undviker vi det. Du får redskap för att alltid lyckas.
  • Lär dig hitta dina saboterande tankar - de tankar som får dig att avvika från ditt mål. Vad är det de säger dig, och hur gör du för att bemöta dem. Ett viktigt redskap både när det gäller dina matvanor och även inom andra områden i livet.
  • Att äta handlar idag om så väldigt mycket mer än att få energi för att må bra och överleva. Vi äter i alldeles för stor utsträckning av emotionella orsaker. Det är också en mycket viktigt del att komma till rätta med för ett sunt förhållande till dig själv, maten och matvanorna.
Du som är trött på dieter och/eller att känna att du har ett osunt förhållande till mat och matvanor. Läs mer om Tänk Dig Smal - gå ner i vikt HÄR.
Den 24 augusti startar nästa kurs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...