fredag 31 juli 2015

Använd all sötning med måtta och förstånd


Jakten på det söta! Vi vill gärna tro att det går att hitta något som smakar gudomligt sött och gott och som vi kan äta i obegränsad mängd utan att bli sjuka, tjocka, få hål i tänderna eller annan mindre önskad bieffekt.
Socker vet vi idag ligger bakom en stor del av världens ohälsa och överviktsproblematik.
Men eftersom vi har ett inneboende sug och behov av det söta, så letar vi substitut för det vita sockret.
Otaliga är alternativen som presenteras för oss som hälsosamma istället för socker: honung, agave, stevia, kokossocker för att bara nämna några få. Nya kommer ständigt ut på marknaden.
Men är det då naturliga?
Och är de nyttiga?

Mycket är precis som socker processat på olika sätt. Socker är ju också naturligt från början, men har processats till ett vitt pulver. Det innebär att frågan om naturligheten kan ifrågasättas direkt om det är det rena och helt naturliga som vi söker.
Nyttigare kan de vara, men frågan är om vi egentligen äter en så mycket så att vi får i oss "nyttigheterna" i en sådan mängd att det gör någon skillnad med de vitaminer och mineraler det handlar om? Troligtvis inte alls, och gjorde vi det skulle vi få andra hälsoproblem.
Och även om inte blodsockret påverkas i lika hög grad som det gör med det vanliga vita sockret, så underhåller det ändå vårt sötsug,
Jag tänker inte i det här inlägget gå in på för- respektive nackdelar med respektive alternativa sötningsmedel. De flesta har både för och nackdelar, men många av dem saknar långsiktig forskning på hur de påverkar vår hälsa på sikt.

Och faktum återstår.
Det söta är sällanmat!
Vi behöver lära oss att allt inte måste smaka supersött. Genom att minska ner på mängden sötning, vilken vi än väljer och dessutom se till att inte äta sötsaker mer eller mindre hela tiden.
För oavsett om det är av de mer hälsosamma slaget tack vare ett bättre innehåll än det du plockar i smågodishyllan, så hjälper det till att vidmakthålla ditt sötsug.

Jag säger absolut nej till artificiella sötningsmedel som är kemiska experiment och som vi idag vet är skadliga för oss - aspartam, acesulfam, cyklamat, sackarin m.fl.

Sockeralkoholer kommer från naturliga källor, men de har så klart processats på vägen för att kunna hamna i paketen och burkarna de säljs., så helt naturliga är de inte. Blodsockret påverkas av dem, men inte i lika stor utsträckning som av vanligt socker. De kan ge problem med tarmarna om man är känslig. Några exempel: xylitol, sukrin, sorbitol, maltitol. Xylitol har fördelen att den motverkar karies.

Vanligt socker i mindre mängd och med förstånd är inte livsfarligt, om du inte är sockeröverkänslig (då ska du hålla dig undan allt som smakar sött) eller har diabetes. Men som sagt, allt behöver inte vara sött och framför allt inte i så stora mängder som vi är vana vid. Använder du vanligt socker, så räcker det ofta med hälften så mycket som anges i recepten.

Naturliga sötningsämnen som honung, agavesirap, stevia, frukter och bär, kokossocker etc. ger ofta en god smak. Deras påverkan på blodsockret varierar. Honung exempelvis innehåller mycket fruktsocker vilket inte påverkar blodsockret lika mycket, men som å andra sidan stimulerar fettinlagringen som kan ge oss både övervikt och fettlever.

Så mitt råd är skippa det artificiella sötningsmedlen helt och använd resten med måtta och förstånd!
Sorry mina vänner, men vi kommer nog aldrig uppleva den dagen då vi kan konstatera att vi har hittat möjligheten att utan minsta problematik för vare sig vikten eller hälsan kunna frossa i en massa sötsaker. Inte frossa i något annat heller för den delen.
Det är liksom inte meningen att vi ska göra det.
Men absolut kan vi  njuta av något sött lite nu och då.
Och då ser vi så klart till att njuta fullt ut.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...