måndag 6 juli 2015

21 dagar till bättre självkänsla - uppgift 11

Dag 11

Umgås med stärkande personer

Det är inte alltid vi kan välja vilka personer vi umgås med. I vissa situationer väljer vi inte själva vilka vi ska ha nära oss och samarbeta med, på jobbet exempelvis. Även de personer vi har valt att dela vårt liv med eller som finns nära oss därför att vi själva har valt att ha dem där är inte alltid på strålande humör precis som vi själva inte alltid kan vara på topp.
När du umgås med personer som på olika sätt förmedlar negativ energi till dig är det lätt att du ”tar på dig ansvaret” för det om du har dålig självkänsla. Om någon kommenterar något i irriterad ton är det lätt att tolka det som att det är irriterade på dig, att du har gjort något som inte är bra eller att de inte tycker om dig. Det kan lika gärna handla om att den irriterade personen har en dålig dag, känner sig stressad och misslyckad eller mår dåligt över något i hans eller hennes liv. Faktum är att den sannolikheten är betydligt större än att det handlar om dig överhuvudtaget.
Relationer med andra är inte ett lätt område då det är så många faktorer som spelar in. Det här är heller ingen kurs i hur du förbättrar dina relationer, utan hur du jobbar med din självkänsla för att öka den. Kanske är det så att några av dina relationer inte är så bra. Det kan vara tillfälligt eller något som har pågått länge. Det kan vara något som du behöver ta tag i för att kunna öka din livskvalitet. Med ta tag i menar jag jobba för att lösa dem eller kanske avsluta dem. Men, som sagt det är inget vi ska jobba med i denna kurs. Det är något du får känna själv om och hur du ska agera. Ju starkare självkänsla du har, desto lättare kommer det att bli för dig att se vad du behöver och hur du kan lösa eventuella problem framöver.
Det jag vill att du ska fokusera på den närmaste tiden är att försöka omge dig med personer som är bra för dig, personer som stärker och bekräftar dig för den du är, i så stor utsträckning du kan,. Kort sagt personer som du mår bra av att umgås och ha en relation med. Det behöver inte vara många personer för att det ska få en god effekt i ditt liv. Här handlar det verkligen om kvalitet före kvantitet. Försök att på olika sätt umgås med, ladda energi ifrån dessa personer. Det kan vara allt ifrån gamla barndomsvänner till kollegor eller kanske grannen. Det behöver inte vara någon som du har i din fysiska närhet eftersom du mycket väl kan ladda positiv energi per telefon, mejl, sms, facebook och liknande.
Fundera på vilka vänner du har i din omgivning som du känner att du vill umgås med och låta dem stärka dig lite extra mycket nu. Skriv en lista i din anteckningsbok på alla du kan komma på. Skriv sedan ner på vilket sätt du kan och vill umgås med dem den närmaste tiden. Det skulle till exempel kunna se ut så här:
 • Jossan på jobbet – se till att äta lunch tillsammans med henne oftare än nu.
 • Karin och Britt-Inger på Facebook – jag blir så glad av deras engagemang, så jag ska skriva och chatta med dem oftare.
 • Magnus – jag är så tacksam över att han är min partner och vi ska se till att få lite mer egentid med varandra. Ska föreslå bio i helgen.
 • Mamma - ska bjuda med henne på en lång promenad i helgen.

Skriv i din anteckningsbok/jobba med:

 • Skriv ner vilka vänner du vill umgås mer med och skriv en plan för hur du vill göra det.
 • Du har jobbat med dina saboterande tankar och ersatt dem med bättre och stärkande tankar.
 • Du har sett till att peppa dig själv med dina pepptips under dagen om det har behövts.
 • Motionera/rör på dig för att må bättre och öka självkännedom och självkänsla.
 • Tänk/säg dina affirmationer till dig flera gånger om dagen, gärna när du vaknar och innan du somnar. Läs dina affirmationskort och skriv några till om du kommer på nya.
 • Läs ett stycke i självbiografin du har valt.
 • Träna på andningen eller Medveten närvaro.

 • Gör spegelövningen.
 • Skriv dagbok.
 • Skriv en komplimang till dig själv i din dagbok.
 • Skriv tacksamhetsdagbok och skriv minst fem saker du känner dig tacksam över.
Du som vill kan beställa hela kursen med samtliga uppgifter i pdf-format. Den kostar nu endast 29:- (ord. pris 89:-, Priset gäller hela juli ut.


e-bok/e-kurs 21 dagar till bättre självkänsla 29 kr

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...