lördag 4 juli 2015

21 dagar till bättre självkänsla - uppgift 9

Dag 9

Behandla dig som din allra bästa vän
Tänk dig att du har en vän som är bekymrad över något. Kanske är det något som har hänt på jobbet och din vän klandrar sig själv för att hon eller han inte har lyckats så bra som han eller hon borde.
Vad skulle du säga till din vän? Hur skulle du försöka peppa, stärka och visa omtanke och uppskattning?
Tänk dig nu att du inte har lyckats på det sätt du hade hoppats med att hinna med och ro iland med en arbetsuppgift på ditt jobb. Det känns självklart inte roligt och du känner dig besviken på dig själv. Ingen annan har uttryckt att de är missnöjda med dig eller din insats, men du har själv fullt sjå med att klandra dig och tänka på hur hopplöst misslyckad du är – som vanligt.
Vad är skillnaden på dessa två scenarier? Samma typ av historia, men två olika personer inblandade – en nära vän ena gången och du själv den andra.
Nu kan jag inte vara 100 % säker på hur just du hanterar de två situationerna, men jag har mina gissningar. Chansen är stor om du är en person som jobbar med ditt självförtroende, att du har stöttat din vän till max. Du har talat om för honom/henne att han eller hon är en fantastisk person och att det som hände på jobbet inte har med honom/henne att göra som person, att det var olyckliga omständigheter, att det inte gör något och ingen annan ser det på det sättet osv. osv.
När det gäller din egen situation så misstänker jag att du skulle klandra dig själv betydligt mer. Inte alls försöka stötta och förklara på samma sätt som när det handlar om din vän.
Vi tenderar att göra så när vi har dåligt självförtroende. När det gäller andra personer, särskilt de vi har nära oss och tycker om, hänvisar vi ”misslyckanden” till yttre omständigheter. Det som har hänt har inget med deras person och vem det är att göra. När det istället gäller oss själva så handlar det bara om att vi är dåliga personer och inte alls om att vi har haft oflyt eller några andra yttre omständigheter.
Vad du ska träna på att göra är att behandla dig själv som om du är din egen bästa vän. Det finns bara en person som du garanterat kommer att spendera hela ditt liv med, Just det, DU SJÄLV! Eftersom du kommer att spendera så mycket tid i ditt eget sällskap, vore det ju inte mer än rätt att du tar hand om dig och behandlar dig själv som din egen bästa vän.
Nästa gång du hamnar i en situation där du känner dig ledsen, nedstämd, misslyckad eller någon annan känsla som inte känns så rolig, ska du försöka att ändra perspektiv. Fråga dig själv hur du skulle hjälpa och tala till en vän som var i samma situation. Använd sedan den metoden för att prata till och ta hand om dig själv.
I dag ska du i din anteckningsbok skriva förslag på hur du skulle säga till en vän som gå igenom en jobbig situation och anklagar/ser ner på sig själv. Här är några förslag som du kan använda som inspiration:
 • Du är en fantastisk person och det här har ingenting att göra med den du är.
 • Jag förstår att det känns jobbigt för dig. Jag finns här för att stötta dig.
 • Jag ser att du mår dåligt av det här. Finns det något jag kan göra för att hjälpa mig.
Forstätt nu med några egna förslag som du när det väl blir dags att peppa dig själv kan läsa igenom och stärka och peppa dig själv med. Fortsätt gärna att fylla på med nya förslag allt eftersom du kommer på några. Och glöm inte bort att tänka snälla, vänlig tankar om dig själv så ofta du kan. Du är din egen bästa vän.

Skriv i din anteckningsbok/jobba med:

 • Skriv i din anteckningsbok dina peppttips till en god vän som du ska använda till dig själv så snart du behöver
 • Motionera/rör på dig för att må bättre och öka självkännedom och självkänsla.
 • Tänk/säg dina affirmationer till dig flera gånger om dagen, gärna när du vaknar och innan du somnar. Läs dina affirmationskort och skriv några till om du kommer på nya.
 • Läs ett stycke i självbiografin du har valt.
 • Träna på andningen eller Medveten närvaro.
 • Gör spegelövningen minst två gånger under dagen.
 • Skriv dagbok och berätta för dig själv hur din dag varit.
 • Skriv en komplimang till dig själv i din dagbok.
 • Skriv tacksamhetsdagbok och skriv minst tre saker du känner dig tacksam över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...