fredag 3 juli 2015

21 dagar till bättre självkänsla - uppgift 8

Dag 8

Motionera – må-bra hormoner och bättre kropps-/självkännedom

Kanske har du inte tänkt dig att du ska få motionstips i en bok/kurs som handlar om självkänsla? Du kanske undrar hur självkänsla och motion hänger ihop? För hänger ihop det gör de.
Din kropp är gjord för att röra på sig. Många av oss har idag jobb och arbetsuppgifter som är för stillasittande och/eller monotona, vilket gör att vi behöver se till att rör på oss mer på vår fritid. När vi motionerar/rör på oss frigör kroppen endorfiner vilka få oss att må bra – kroppens eget lyckohormon. När vi mår bra känner vi oss nöjda med oss själva och det är också lättare att tycka om och acceptera sig själv.

När du rör på dig får du också bättre kroppskännedom. Du lär dig att lyssna på din kropp och hur den mår. Den talar om för dig om den är trött och behöver vila, om den behöver röra på sig för att få energi, om den behöver stretchas för att du är stel eller om du på något annat sätt behöver ta hand om kroppen. Du lär helt enkelt känna din kropp och dess funktioner bättre när du låter kroppen vara aktiv och rör på dig.
Nu är frågan hur du kan och vill motionera? Det gäller att hitta en metod som fungerar för dig. Vardagsmotion är underskattad och kanske är det där du ska börja för att komma igång med att röra på dig om du inte är en van motionär? Frågan är alltså på vilken nivå du ligger nu?
För den som inte i nuläget är en aktiv motionär rekommenderar jag att med hjälp av en stegräknare tar reda på hur mycket du rör dig i vardagen. Rekommendationen ligger på mellan 10.000  - 12.000 steg om dagen. Var ligger du nu? Om du i dagsläget ligger på 5000 steg, vilket inte är ovanligt om du har ett ganska stillasittande jobb, är det en ganska lång bit att ta sig till 10.000 steg. Men misströsta inte. Du ska inte börja tokpromenera för att komma upp till rätt stegantal, utan successivt öka på din rörelse och därmed stegmängd. Om du har en bra bit kvar till den rekommenderade stegmängden är mitt råd att du ökar på med ungefär 500 steg per dag under en veckas tid, veckan därpå med ytterligare 500 steg och så vidare till dess att du känner dig nöjd. Låt det ta den tid som behövs och njut under tiden av att känna att du mår bättre både fysiskt och psyksikt.
Öka på stegmängden genom att:
 • Ta en extra promenad. Gärna i dagsljus så får du ännu mer må-bra hormoner i kroppen.
 • Gå eller cykla istället för att ta bilen. Det finns tabeller som omvandlar cykling eller annan form av motion till steg, exempelvis på: http://www.stegraknare.se/omvandla
  Om det är för långt för att gå eller cykla kan du parkera bilen en bit bort eller kliv av bussen en hållplats tidigare för att få lite extra motion.
 • Parkera alltid bilen så långt bort du kan på parkeringsplatsen.
 • Ta trapporna istället för hissen.
 • Gå många ärenden istället för att vara effektiv och göra allt vid ett tillfälle.
 • Gå till dina kollegor och prata med dem istället för att ringa eller skicka mejl.
 • Bjud in vänner och/eller kollegor att gå med på en lunchpromenad.
Du som redan är en van motionär kan vinna på att prova någon ny typ av motion. A och O är att det är något som du tycker verkar roligt. Prova gärna lite olika typer av motionsformer. Många gym och träningsanläggningar erbjuder en eller ett par testträningar för dig som är ny och nyfiken. Genom att prova något nytt utmanar du dig själv. Att känna att du vågar testa något nytt är stärkande för självkänslan. Det värsta som kan hända är att du känner att det inte är något för dig. Då kan du bara konstatera det och välja något annat som du tror kan passa bättre.
Fundera nu på hur din motions/träningsstrategi ska se ut den närmaste tiden. Skriv ner i din anteckningsbok hur du tänker och hur din plan ser ut. Bestäm dig för att redan i morgon utmana dig själv genom att röra dig mer eller att prova något nytt.

Skriv i din anteckningsbok/jobba med:

 • Skriv din motionsstrategi i din anteckningsbok
 • Tänk/säg dina affirmationer till dig flera gånger om dagen, gärna när du vaknar och innan du somnar. Läs dina affirmationskort och skriv några till om du kommer på nya.
 • Läs ett stycke i självbiografin du har valt.
 • Träna på andningen eller Medveten närvaro.
 • Gör spegelövningen minst två gånger under dagen.
 • Skriv dagbok och berätta för dig själv hur din dag varit..
 • Skriv en komplimang till dig själv i din dagbok.
 • Skriv tacksamhetsdagbok och skriv minst tre saker du känner dig tacksam över

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...