torsdag 2 juli 2015

21 dagar till bättre självkänsla - uppgift 7

Dag 7

Affirmationer

Säkert har du hört talas om affirmationer – positivt laddade budskap som du ska säga till eller tänka för dig själv. Men har du provat?
Affirmationer är alltså positivt formulerade meningar i nutid som beskriver goda och bra saker om dig själv och din situation. Det kan vara sådant som är sant och som du vill understryka, men det kan också vara sådant som du vill ska bli sant. Sådant du vill uppleva och känna.
Din hjärna kan inte skilja på vad som är sant och vad som är påhittat. För den är allt lika verkligt. En person som har dålig självkänsla ”planterar” ofta sanningar såsom:

-       Jag är helt värdelös!
-       Så ful jag är.
-       Ingen tycker om mig.
Om den vän påstod att detta var sant om honom/henne, skulle du inte hålla med. Du skulle säga att det inte alls är sant och att ingen är värdelös, ful eller oälskad. Ändå kan du tro att det gäller för alla andra, men inte dig själv. Du har liksom planterat in dessa sanningar i din hjärna. Med hjälp av goda och positiva affirmation, dina nya sanningar, kan du plantera in dessa budskap i din hjärna istället.
Hjärnan fungerar så att varje gång vi tänker en tanke, så bildas kopplinga mellan hjärncellerna. Ju oftare du tänker en och samma tanke, desto fler kopplinga och desto snabbare. Du skapar ”Autobahns” av tankar i ditt huvud med de tankar du tänker ofta. Vore det då inte bra att se till att hjärnan får en del positiva och stärkande tankar att bygga på?
Fundera på vilka affirmationer du vill använda dig av. Idag ska du få komma på tre stycken till att börja med. Allt eftersom du får nya tankar och idéer eller nya behov dyker upp kan du gärna fylla på med nya affirmationer.
Skriv i din anteckningsbok minst tre affirmationer som du vill börja använda dig av. Du ska tänka på att det ska:
 1. Handla om dig.
 2. Vara positivt formulerade.
 3. Formuleras i nutid.
 4. Vara något som är sant nu, eller något som du vill ska bli sant i framtiden
Om det sär svårt att hitta på egna affirmationer kan du googla ”affirmationer” och på så sätt inspireras av andra. Jag ger dig också några förslag på hur affirmationer kan se ut:
 • Jag är stark och lycklig.
 • Jag är värd att älskas.
 • Det jag företar mig klarar jag av .
 • Jag mår så bra när jag motionerar.
 • Jag är verkligen min egen bästa vän.
Nu är det din tur! Fundera på vad det är för känsla du vill förmedla till dig själv. Vad vill du lyfta fram och fokusera på? Hur vill du må nu och i framtiden?
Dina affirmationer ska du sedan säga högt eller tänka för dig själv flera gånger varje dag. I början kan det kännas lite konstigt och onaturligt, men ge inte upp. Med tiden kommer du att uppskatta din omtanke och tro på dig själv.
För att påminna dig om dina affirmationer kan du gärna skriva små fina kort eller meddelanden där affirmationerna står och placera ut dem på lämpliga ställen: på badrumsspegeln, i plånboken, som skärmsläckare på datorn, på mobilen etc.
Det finns två tillfällen då dina affirmationer får extra genomslagskraft och då du är extra mottaglig för dem. De är när du är på gränsen mellan sovande och vaket tillstånd. Då har du mycket nära till ditt undermedvetna och när dina affirmationer har fått fäste där kommer de att göra stor nytta för dig.
Så passa på på morgonen när du är på väg att vakna och är i det där härliga tillståndet mellan sömn och vakenhet att tänka på en eller flera affirmationer som du upprepar för dig själv. Det blir dessutom en härlig start på dagen att ”kärleksbomba” dig själv på morgonen. Likaså på kvällen innan du somnar tänker du en eller flera affirmationer som du låter hjärnan ta med sig in i sömnen.

Skriv i din anteckningsbok/jobba med:

 • Skriv minst tre affirmationer i din anteckningsbok och skriv små lappar eller meddelanden som påminner dig om dem.
 • Läs ett stycke i självbiografin du har valt.
 • Träna på andningen eller Medveten närvaro.

 • Gör spegelövningen minst två gånger under dagen.
 • Skriv dagbok och berätta för dig själv hur din dag varit. Skriv frågor till dig själv och svara på dem om du tycker att det hjälper dig.
 • Skriv en komplimang till dig själv i din dagbok.
 • Skriv tacksamhetsdagbok och skriv minst tre saker du känner dig tacksam över
 • Avsluta dagen med att tänka en eller flera av dina affirmationer precis innan du somnar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...