söndag 12 juli 2015

21 dagar till bättre självkänsla - uppgift 17

Dag 17

Hantera motgångar. - Vad är det värsta som kan hända?

Ingen uppskattar motgångar. Ingen är heller skonad från dem. Vi möter alla motgångar i olika form och skepnad i livet. Ibland kan det kännas som att man själv är den enda i världen som stöter på motgångar stup i kvarten och att alla andra bara ”glider på en räkmacka” genom livet. Så är det självklart inte. Men, vi är oss själva närmast och vet sällan allt om andra och om hur deras livssituation ser ut.
När det gäller dina egna motgångar i livet, så är det ofta så att ju sämre självkänsla du har, desto jobbigare känns det att hantera dem. Med riktigt låg självkänsla kan även en smärre motgång kännas både riktigt stor och oövervinnerlig. Det är då svårt att se det hela i ett rimligt perspektiv.
Ibland kan det också vara så att din rädsla för eventuella motgångar hindrar dig från att göra vissa saker eller får dig att känna stark oro och tvivel som får dig att må riktigt dåligt. Kanske blir det så besvärligt för dig att du helt tvingas avstå från att delta i vissa aktiviteter eller sammanhang. Det blir då en forma av socialt handikapp, vilket i sin tur få självkänslan att dala ännu mer. Du är inne i en ond cirkel.
Genom att träna på att tänka mer rationellt om den aktuella situationen kan du få ett sundare perspektiv som kommer att få dig att våga mer. Det får då också din självkänsla att öka.
Träna på att förbereda dig för och hantera motgångar:
  1. Skriv ner ett par/tre olika situationer som du menar är en motgång för dig i ditt liv. Det kan vara både stort och smått. Det kan vara allt ifrån att bli av med jobbet till att bryta benet, eller bli osams med din bästa vän. Försök hitta sådant som du antingen redan nu oroar dig för eller sådant som skulle kunna inträffa.
  2. Ta en situation i taget och skriv ner precis allt du är rädd för ska inträffa i samband med den.
  3. Fundera sedan på om du känner någon som har varit med om en liknande situation. Hur kan den ha sett ut för honom henne? Kan alla dina farhågor vara rimliga med tanke på det?
  4. Nästa steg blir att fundera på om allt du befarar verkligen skulle inträffa, hur hemskt skulle det vara? Vad är det värsta som kan hända? Försök att se det i ett lite längre perspektiv. När vi är med om stora, svåra och jobbiga saker kan vi drabbas av chock, stress, depression bland annat. Allt detta är naturliga tillstånd som faktiskt finns där för att skydda oss och för att vi ska kunna hantera det vi utsätts för. Det är något som drabbar alla någon gång i livet och på olika sätt, och även om det är oerhört jobbigt just då när vi är mitt inne i det, så lär vi oss att hantera situationen, växer som människor och kommer ut stärkta på olika sätt. Det är något vi sällan kan ta till oss när vi är mitt inne i något stort och jobbigt, men i efterhand är ofta den insikten tydlig.
    Om det nu vore så att det du verkligen befarar inträffa, vad är det västa som kan hända? Om du ser det i ett lite längre perspektiv, hur tror du att din situation ser ut någon dag efter det inträffade? En vecka senare? Ett år eller 10 år senare?
Troligtvis kommer du fram till att det i ett längre perspektiv inte alls är så farligt. Du kanske vet vänner som har varit med om samma situation och som har lyckats reda ut den, eller så inser du att det är något som kan kännas nog så jobbigt för stunden, men som dagen efter inte alls kommer att ha någon betydelse – detta givetvis beroende på vad det handlar om för situation.
Vi har alla en tendens att oroa oss för saker vi är rädda för ska inträffa. Den tid vi lägger ner på att oroa oss för och älta sådant som vi tror kan skapa problem för oss är mångfalt mycket mer omfattande än den tid som vi faktiskt upplever problem och motgångar. Det innebär att vi till allra största delen helt enkelt oroar oss i onödan.
Motgångar kommer du att få på olika plan i livet, precis som alla andra, men troligtvis inte till närmelse i den utsträckning du befarar. Och när de väl kommer, så kommer du att kunna hantera dem. Antingen gör du det själv med den kunskap och erfarenhet du faktiskt har i livet., eller så ser du dig omkring för att leta efter den hjälp och den stöttning du kan få i den uppkomna situationen. Människor tycker om att hjälpa andra som är i behov av hjälp. Nästa gång är det din tur att kunna ställa upp och hjälpa någon av dina vänner.

Skriv i din anteckningsbok/jobba med:

  • Du har gjort dagens uppgift som handlar om motgångar och hur du bäst hanterar dem.
  • Du har stannat upp och känt efter vad du behöver för att vara EGOlogisk under dagen.
  • Du har gjort övningen Den skyddande ringen.
  • Du har praktiserat din självkänsla-gest om du har haft tillfälle att använda den.
  •  Du har uppmuntrat, stärkt eller gett komplimanger till tre olika personer under dagen.
  • Om möjligt har du träffat eller haft kontakt med vänner som stärker dig.
  • Du har jobbat med dina saboterande tankar och ersatt dem med bättre och stärkande tankar.Du har sett till att peppa dig själv med dina pepptips under dagen om det har behövts.
  • Motionera/rör på dig för att må bättre och öka självkännedom och självkänsla.
  • Tänk/säg dina affirmationer till dig flera gånger.
  • Läs ett stycke i självbiografin du har valt.
  • Träna på andningen eller Medveten närvaro.
  • Gör spegelövningen.
  • Skriv dagbok.
  • Skriv en komplimang till dig själv i din dagbok.
  • Skriv tacksamhetsdagbok och skriv minst 10 saker du känner dig tacksam över.
Du som vill kan beställa hela kursen med samtliga uppgifter i pdf-format. Den kostar nu endast 29:- (ord. pris 89:-, Priset gäller hela juli ut.


e-bok/e-kurs 21 dagar till bättre självkänsla 29 kr

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...