lördag 11 juli 2015

21 dagar till bättre självkänsla - övning 16

Dag 16

Var EGOlogisk

Att vara EGOlogisk innebär att du lägger fokus på dig själv ett slag. Det handlar om att du ska tänka och känna efter hur du mår och vad du behöver för att må bra eller ännu bättre. Generellt sätt är vi ofta duktigare på att se till att andra har det bra och att deras behov blir tillgodosedda på olika plan än att se till oss själva. Att tänka på sig själv anses av många vara egoistiskt, och en egoist vill ingen vara.
Men vad händer om du hela tiden prioriterar andra före dig själv? Jo, risken är att du känner dig åsidosatt, kanske överkörd och förbisedd – även om det många gånger kan vara dina egna handlingar (eller brist på handlingar) som får dig att förbise dig själv. Du kan bli trött och sliten, känna dig mindre värd – vilket självklart påverkar din självkänsla negativt och tycka att det mesta känns hopplöst.
Om du istället bestämmer dig för att faktiskt prioritera dig själv och det du mår bra av lite nu och då, kommer du märka att du dels stärker dig själv och din självkänsla, men också att du kommer att känna dig både gladare och mer energifylld. Det kommer alltså inte bara gagna dig, utan även alla du har runt omkring dig. Om du ser till att ta hand om dig själv är det inte en egoistisk handling, utan snarare så att du blir en bättre förälder, partner, kollega, vän etc. När du mår bra, så ”gör” du också bra.
Hur gör du då för att vara EGOlogisk? Det är inte säkert att det varken är lätt eller självklart om du inte är van vid att ta hand om dig själv mellan varven. Det här behöver du tänka på:
 1. Stanna upp och känn efter hur du mår. Hur känns det just nu? Är du trött? Pigg? Glad? Ledsen? Arg? Har du slut på energi? Kort sagt, hur mår du egentligen just nu?
 2. När du väl har identifierat den eller de känslor du har just nu, så ska du fundera på vad du kan göra för att ta hand om dig och se till att du mår ännu bättre. Fråga dig själv vad du skulle må bra av och behöva just nu. Kanske tänker du att det inte är någon idé, för det kostar för mycket att åka på en tremånaders kryssning i Karibien om du känner att det är det som du skulle må bra av. Visst kan det vara så att vi ibland både längtar efter och behöver sådant som både kostar pengar och tar tid, men många gånger är det de små och mer lättillgängliga sakerna i tillvaron som faktiskt kan få bäst effekt – mycket tack vara att de faktiskt går att få in i vardagen med enkelhet. Visst kan drömmen om en Karibienkryssning kännas lockande, men frågan är vad du kan göra redan här och nu? Kanske en halvtimme för dig själv i badrummet med något väldoftande skumbad, ett glas vin och en god bok kan få dig att känna dig lika härligt avslappnad som du önskar.
 3. Skriv en lista på allt du uppskattar att göra för att ta hand om dig själv i olika lägen. Det kan vara allt från att köpa en tidning, gå en promenad i skogen eller åka på spa. Stort som smått, men fokusera helst på sådant som verkligen är möjligt för dig att genomföra i vardagen. Då är det störst chans att det också kan bli av.
 4. Fundera på vad det är du behöver och kan göra idag för att vara EGOlogisk och ta hand om dig. Om det behövs, planera in det under dagen för att se till att det verkligen blir av.
Det du troligtvis behöver träna på mest är att ta dig tid att stanna upp och känna efter vilka behov och önskemål du har. Om du inte är van vid att göra det, så behöver du säkert träna en del innan det kommer att bli en bra och stärkande vana för dig.

Skriv i din anteckningsbok/jobba med:

 • Du har planerat för att kunna vara mer EGOlogisk framöver genom att skriva en lista på sådant du kan och vill göra. Du har också gjort minst en EGOlogisk handling under dagen
 • Du har gjort övningen Den skyddande ringen.
 • Du har övat eller praktiserat din självkänsla-gest.
 •  Du har uppmuntrat, stärkt eller gett komplimanger till tre olika personer under dagen.
 • Om möjligt har du träffat eller haft kontakt med vänner som stärker dig.
 • Du har jobbat med dina saboterande tankar och ersatt dem med bättre och stärkande tankar.
 • Du har sett till att peppa dig själv med dina pepptips under dagen om det har behövts.
 • Motionera/rör på dig för att må bättre och öka självkännedom och självkänsla.
 • Tänk/säg dina affirmationer till dig flera gånger om dagen.
 • Läs ett stycke i självbiografin du har valt.
 • Träna på andningen eller Medveten närvaro.
 • Gör spegelövningen.
 • Skriv dagbok.
 • Skriv en komplimang till dig själv i din dagbok.
 • Skriv tacksamhetsdagbok och skriv minst 10 saker du känner dig tacksam över.

Du som vill kan beställa hela kursen med samtliga uppgifter i pdf-format. Den kostar nu endast 29:- (ord. pris 89:-, Priset gäller hela juli ut.


e-bok/e-kurs 21 dagar till bättre självkänsla 29 kr

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...