onsdag 1 juli 2015

21 dagar till bättre självkänsla - uppgift 6

Dag 6

Inspireras av andra – läs en självbiografi

Vi tror ofta att vi är ensamma med våra tankar och känslor. Kanske har du familj och vänner som du kan prata med och känner förtroende för, men ändå kan det vara vissa saker som känns svåra att ta upp.
Det händer att jag får frågan hur man lär sina barn att få en bra självkänsla. Det finns naturligtvis många olika sätt som man kan stärka barnens självkänsla med, men en sak rekommenderar jag alltid. Uppmuntra barnen till att läsa böcker. När de är små och inte kan läsa själva får du läsa för dem, men när de blir större kan de själva läsa. Genom att läsa om andra personer, deras liv och deras tankar, kommer man också närmare sina egna tankar. Som barn är det extra lätt att sätta sig in i de olika karaktärernas situationer, tankar och känslor. Det spelar inte någon roll om det handlar om drakar, fotbollsproffs eller prinsessor. Barnen lever sin in i fantasivärlden och lär sig både medkänsla och självkänsla.
Som vuxen har du också stor nytta av att läsa böcker om andra människors liv. Det kan vara både fiktion och sanna historier. Allra bäst är att läsa andras självbiografier. Där delar en annan människa med sig av sina innersta tankar och känslor. Genom att läsa om och förstå hur en annan person mår, tänker och hanterar olika situationer får du dels känna att du inte är ensam om dina tankar och känslor. Dels kan du i bästa fall inspireras av hur de hanterar olika situationer.
Du ska nu välja en självbiografi som du ska läsa lite i varje dag. Kanske finns det någon person som du är nyfiken på hur han eller hon har levt sitt liv? Idag är det inte som förr när man skrev sin biografi på ålderns höst som en sorts livssammanfattning. Idag kan man mycket väl skriva en självbiografi innan man har fyllt 30 år.
Kanske vet du direkt vilken bok du vill läsa. Se då till att låna/köpa/beställa den så snart som möjligt så att du kan komma igång med ditt läsande.
Om du känner dig osäker på vem du vill läsa om, sök på nätets bokhandlar inom området ”Biografier” eller gå till biblioteket och be om råd.
Några tips från mig på böcker som är bra att läsa just när man jobbar på sin självkänsla:
  • Avig Maria av Mia Skäringer
  • Så dumt av Mia Törnblom
  • Felicia försvann av Felicia Feldt
  • Kriget är slut av Morgan Alling
  • Ett schlagerliv av Kicki Danielsson

Skriv i din anteckningsbok/jobba med:

  • Välj en bok att läsa, köp, låna eller beställ den så att du kan börja läsa så snart som möjligt.
  • Träna på andningen eller Medveten närvaro vid minst ett tillfälle under dagen
  • Gör spegelövningen minst två gånger under dagen.
  • Skriv dagbok och berätta för dig själv hur din dag varit. Skriv frågor till dig själv och svara på dem om du tycker att det hjälper dig.
  • Skriv en komplimang till dig själv i din dagbok.
Skriv tacksamhetsdagbok och skriv minst tre saker du känner dig tacksam 

Om du vill ha alla uppgifter i kursen samlade kan du beställa dem i en pdf-fil. Min e-bok/-ekurs 21 dagar till bättre självkänsla kostar nu endast 29:- (tidigare 89:-).e-bok/e-kurs 21 dagar till bättre självkänsla 29 kr

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...