onsdag 15 juli 2015

21 dagar till bättre självkänsla - övning 20

Dag 20

Skaffa din egen självkänslahejarklack

Att bli sedd och bekräftad av andra är mycket viktig för oss. En del har stora behov av detta, så stora att de ständigt behöver få andras gillande och positiva kommentarer. Det kan alltså gå till överdrift. Men för de allra flesta av oss räcker det med att få höra en positiv kommentar eller ett gillande leende från någon i vår närhet som vi tycker om och uppskattar. Detta stärker vår självkänsla och vår tro på oss själva och vår förmåga
En del människor har svårt för att ge komplimanger eller visa sin uppskattning till andra. Hur fungerar du själv? Är du frikostig med positiva kommentarer till dina vänner och din omgivning? Om du inte är det, varför är det så tror du?
I Sverige kan vi inte stoltsera med att vi har ett allmänt klimat där vi ger varandra komplimanger och glada tillrop. Snarare är det så att vi generellt är sparsamma med det. Om vi väl skulle få höra något positivt om oss själva har vi dessutom ofta svårt att bemöta de vänliga orden och kanske avfärdar dem lite lätt, istället för att tacka och ta emot. Känns det igen?
En av de sista uppgifterna du ska få jobba med här under kursen är att se till att de personer du har i din omgivning som du uppskattar och känner dig nära ska få fungera som din egen personliga och självkänslastärkande hejarklack. Du kommer nämligen att märka att du kommer att bli så mycket gladare och mer tillfreds med dig själv när du känner av uppskattning och erkännande av personer som betyder något för dig.
Hur ska det gå till då? Det finns två vägar att gå. Du kan välja en av dem, men allra bäst och mest effektivast blir det om du kombinerar dem båda.
 1. Börja med dig själv! Se till att DU blir en person som ger de där små eller stora positiva komplimangerna eller kommentarerna som kan glädja personer i din omgivning. Säg till kollegan att du tycker att hon är fin i sin nya klänning eller tala om för din son att han har gjort det fint hemma när han dammsugit. Du kan till och med säga något positivt till någon du inte känner (om du törs – det är inte alls farligt, utan tvärt om mycket uppskattat). Genom att börja göra detta kommer du 1. Att upptäcka att du blir gladare och mer lycklig själv. Att glädja andra är nämligen den snabbaste och vägen till att nå egen lycka. Och 2. Du kommer att sätta trenden i din vänkrets. De som får komplimanger och vänliga ord tenderar nämligen att sprida detta vidare. Du kan se det som att du sprider en god bacill med hög smittrisk. Men det gör inget i det här fallet eftersom det bara är glädje, godhet och ökad självkänsla som sprider sig.
 2. Det andra sättet är att uttryckligen be dina vänner om att bli din personliga hejarklack. Du kan givetvis erbjuda dig att tillhöra deras så att ni vinner på det allihop. Tala om att du känner att du skulle må bra av en massa extra positiva kommentarer och hejarop och erbjud dig att ge detsamma tillbaka. Tala gärna om i vilka sammanhang och på vilket sätt det skulle kännas bra för dig om du har någon idé om det. Eller kanske är det allmän pepping du behöver. Det går bra det med.

Skriv i din anteckningsbok/jobba med:

 • Du har funderat på hur du bäst skaffar dig en egen självkänslahejarklack och har antingen börjat tänka på att själv vara generös med positiva kommentarer mot omgivningen och/eller bett några av dina vänner att agera som din egen personliga hejarklack.
 • Du har stannat upp och känt efter vad du behöver för att vara EGOlogisk under dagen.
 • Du har gjort övningen Den skyddande ringen.
 • Du har praktiserat din självkänsla-gest om du har haft tillfälle att använda den.
 •  Du har uppmuntrat, stärkt eller gett komplimanger till tre olika personer under dagen.
 • Om möjligt har du träffat eller haft kontakt med vänner som stärker dig.
 • Du har jobbat med dina saboterande tankar och ersatt dem med bättre och stärkande tankar.
 • Du har sett till att peppa dig själv med dina pepptips under dagen om det har behövts.
 • Motionera/rör på dig för att må bättre och öka självkännedom och självkänsla.
 • Tänk/säg dina affirmationer till dig flera gånger om dagen.
 • Läs ett stycke i självbiografin du har valt.
 • Träna på andningen eller Medveten närvaro.
 • Gör spegelövningen.
 • Skriv dagbok.
 • Skriv en komplimang till dig själv i din dagbok.
 • Skriv tacksamhetsdagbok och skriv minst 10 saker du känner dig tacksam över.

Du som vill kan beställa hela kursen med samtliga uppgifter i pdf-format. Den kostar nu endast 29:- (ord. pris 89:-, Priset gäller hela juli ut.


e-bok/e-kurs 21 dagar till bättre självkänsla 29 kr

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...