onsdag 8 juli 2015

21 dagar till bättre självkänsla - övning 13

Dag 13

Bättre självkänsla-gest

När vi känner oss osäkra är det lätt att vi rycks med av irrationella tankar. Dessa tankar är det viktigt att du kontinuerligt jobbar med för att kunna bemöta dem på ett bra sätt. Tankar är inget annat än just tankar. De är tankar om en verklighet, vilket innebör att de själva inte är verkligheten. Likväl kan de förstås många gånger vara jobbiga tankar som dränerar självkänslan och får dig att må dåligt.
Du kommer alltid att hamna i situationer när din självkänsla sviktar, oavsett hur bra självkänsla du har tränat upp dig till. Det är naturligt att tvivla på sig själv och sin förmåga ibland. Men det är också skönt att veta att man har verktyg att jobba med så att inte tvivlen tar överhand. En mycket praktisk och effektiv övning ska du få lära dig idag och träna på som är ett bra komplement till jobbet du gör med att ersätta dina saboterande tankar med stärkande tankar. Meningen är att du ska kunna ta till den varje gång framöver när du känner att du hamnar i en situation där du känner dig osäker, vilsen och tvivlar på dig själv.
Vår kropp och våra gester sköter ibland sig själv kan det kännas som. Vi har alla våra gester som vi tar till i olika sammanhang, många gånger helt omedvetet. Blir vi stressade kanske vi börjar trumma med fingrarna, tvinna håret eller rycks med av en kraftigare andhämtning. Känner vi oss stolta och glada sträcker vi automatiskt på kroppen och din hjärna får då automatiska tankar om att det är just stolt och glad du känner dig. Om det du istället känner dig nervös och osäker kommer du troligtvis att krypa ihop lite, ta något steg tillbaka, kanske titta ner i marken och fingra lite nervöst på något i din närhet.
Du kan ta hjälp av kroppen och ditt muskelminne för att på så sätt påverka dina känslor och din sinnesstämning när du känner dig osäker och den dåliga självkänslan vill göra sig påmind. Med andra ord bestämma själv hur du vill må genom att ta hjälp av kroppen och muskelminnet.
Genom att ta hjälp av kroppen och ditt muskelminne kan du påverka dina tankar. Du ska själv bestämma dig för en gest som du framöver kommer att använda när du vill boosta din känsla av god självkänsla.

Så här gör du:
 • När vi känner oss glada och starka står vi stadigt på marken. Vi är stolta med rak rygg och högt huvud. Prova får du se hur du känner dig när du står stadigt och bekvämt, sträcker på dig och höjer hakan. Visst känns det bra! Det här är din grundposition.
  Du ska nu lägga till ytterligare en gest som gör att du programmerar din kropp och din hjärna till att den gesten innebär självkänsla. Du ska själv bestämma hur den gesten ska se ut. Förslagsvis ska det inte vara något stort och märkvärdigt, utan snarare något diskret som bara du själv noterar och känner av. Det skulle kunna vara:
  • Att du knäpper händerna lite försiktigt.
  • Att du rufsar om ditt hår.
  • Att du sätter ena handen på höften
  • Att du stryker med din hand bak i din nacke.
Prova nu själv vad som känns bra för dig. Kanske får du försöka några gånger innan du hittar den gest du är bekväm med.
När du väl har hittat den ska du till att börja med se till att öva flera gånger om dagen, även om du inte hamnar i situationer där du känner att du vill/behöver stärka din självkänsla. Du ska så att säga ”nöta in” gesten så att den sitter i ditt muskelminne. Det kommer att krävas mycket träning och påminnelser, men det kommer det att vara värt.
Samtidigt som du tränar på din självkänsla-gest ska du också stärka dig med dina affirmationer som du har tränat på några dagar nu. Då kommer du att få dubbel effekt.

Skriv i din anteckningsbok/jobba med:

 • Du har hittat en egen självkänsla-gest och tränat på den tillsammans med dina stärkande affirmationer.
 • Du har uppmuntrat, stärkt eller gett komplimanger till tre olika personer under dagen.
 • Om möjligt har du träffat eller haft kontakt med vänner som stärker dig.
 • Du har jobbat med dina saboterande tankar och ersatt dem med bättre och stärkande tankar.
 • Du har sett till att peppa dig själv med dina pepptips under dagen om det har behövts.
 • Motionera/rör på dig för att må bättre och öka självkännedom och självkänsla.
 • Tänk/säg dina affirmationer till dig flera gånger om dagen.
 • Läs ett stycke i självbiografin du har valt.
 • Träna på andningen eller Medveten närvaro.
 • Gör spegelövningen.
 • Skriv dagbok.
 • Skriv en komplimang till dig själv i din dagbok.
 • Skriv tacksamhetsdagbok och skriv minst fem saker du känner dig tacksam över.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...