tisdag 23 juni 2015

Läckande tarm - gluten är en av orsakernaEn tarm som läcker skapar stora problem för kroppen
Den största delen (ca 70 %) av ditt immunförsvar sitter i din mage, i dina tarmar närmare bestämt. En hälsosam och stark tarmflora hjälper din kropp att klara av diverse "angrepp"; virus, bakterier, parasiter och annat som kan bryta ner kroppen.
När kroppen känner av att något främmande och skadligt har kommit in i systemet bildar den antikroppar som tar hand om de ovälkomna "gästerna" och eliminerar dem.
Men ibland misstar sig kroppen och börjar skapa antikroppar mot vår egen kroppsvävnad. Vårt immunförsvar vänder sig så att säga mot oss själva. På det sättet uppstår autoimmuna sjukdomar. Några exempel på sådana är: diabetes (typ 1) MS, rematoid artrit, Hashimotos sjukdom, psoriasis eller gluteintolerans.
Autoimmuna sjukdomar ökar i antalet och utan att man idag vet varför verkar det vara vanligare hos kvinnor än hos män.

Vara tarmar består av en massa små celler som har en förmåga att låta viktiga näringsämnen såsom vitaminer, mineraler och antioxidanter att tränga igenom tarmen och nå ut i kroppen medan de för ut slaggprodukter som vi inte har någon nytta av och som till och med kan vara skadliga för oss.
Läckande tarm är ett begrepp som innebär att det bildas större hål i tarmen som gör att partiklar av det avfall som ska föras ut ur kroppen med avföringen istället tränger ut i kroppen.
Kroppens försvar är då att göra det bästa den kan för att stoppa inkräktarna - genom att skapa inflammation. Om detta pågår under en längre tid kan vi utveckla allvarliga sjukdomstillstånd.

Vad skapar då dessa "hål" i tarmen? Ja det finns fler orsaker som vi är medvetna om idag:

 • Användning av smärtstillande så kallade NSAIDS ( icke steroida, antiinflammatoriska/antireumatiska läkemedel) såsom Ibuprofen. 
 • Kronisk stress
 • Kronisk obalans i tarmfloran där det finns för lite av de goda tarmbakterierna.
 • Gluten
När vi äter gluten aktiveras ett ämne i våra tarmar som heter Zonulin. Det är detta ämne som skadar våra tarmar och gör så att de perforeras. Zonulinet finns som en försvarsåtgärd och ska bland annat hjälpa tarmen att snabbt göra sig av med ämnen som är skadliga genom att se till att tarmen snabbt tömmer sig (diarré) för att göra sig av med de icke önskvärda.
Alla som äter gluten får en läckande tarm, du behöver inte vara glutenintolerant för att drabbas. Och en läckande tarm läcker inte bara ut innehåll från tarmarna ut i kroppen utan även åt motsatt håll - från kroppen och in i tarmen. Detta skapar en miljö där gifter sprids runt i kroppen och skapar problem. 

Så mycket som upp till 90 % av oss går omkring och bär på låggradiga inflammationer som har skapats av läckage i tarmarna. Det kan handla om tillstånd som autoimmuna sjukdomar,  övervikt, diabetes och andra inflammatoriska tillstånd, 
Är du en av dem som bär på inflammation på ett eller annat sätt?
Det bästa du kan göra för att bli av med problematiken (eller i varje fall lindra den) är att:
 1. Uteslut ALLT gluten!
 2. Hitta sätt att stressa av: meditation, yoga, avslappning och prioritera god och tillräcklig sömn.
 3. Undvik smärtstillande med NSAIDS.
 4. Ta tillskott av probiotika - nyttiga tarmbakterier.
 5. Ta tillskott av L-Glutamin som har en förmåga att stärka immunsystemet och reparera tarmarnas insida.
 6. Ta tillskott av matsmältningsenzymer som hjälper tarmen att bryta ner och smälta födan vilket gör att du kan tillgodogöra dig näringsämnen bättre och tarmen kan lättare läka, Speciellt bra om du vet med dig att du har svårt att smälta "tyngre mat" såsom exempelvis kött.
 7. Ta hjälp av tillskott med saltsyra om du har svårt att smälta mat, framför allt protein i form av kött.
 8. Ta ett par teskedar kokosolja per dag. Kokosolja innehåller kaprylsyra som har förmåga att läka ut både svamp och virus och verkar läkande på tarmens slemhinna.

Det finns mycket intressant att läsa om problematiken med läckande tarm på nätet. Här är några källor där du som är intresserad kan läsa mer:Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...