fredag 26 juni 2015

Gör egna goda och nyttiga proteinbarer med Fiber Sirap
Att äta en protein- eller energibar kan många gånger vara en bra lösning för att ladda upp med eller fylla på med energi under dagen och/eller i samband med träning. Under förutsättning att baren innehåller bra med näringsämnen vill säga.
Många barer är väldigt sockerstinna och är mest att likna vid en chokladkaka. Det ska man åtminstone vara medveten om när man väljer att smaska i sig en.
Questbars har fått stor genomslagskraft mycket tack vare att de smakar som godis/bakverk, men inte innehåller så mycket socker (ca 3 g). Och i ärlighetens namn tror jag att en del har lagt upp hela sin kosthållning kring dessa barer och varierar bland smakerna för att "fylla kostcirkeln".

Hemligheten med att Questbars kan innehålla så lite socker och ändå smaka så sött och gott är att de innehåller Fibersirap. Nu finns Fibersirap som en ny produkt på svenska marknaden, vilket innebär att du kan tillverka egna barer, bakverk och annat som smakar sött och gott och som innehåller väldigt lite socker.

Vad är då Fibersirap?
Jo, det är en söt sirap som tillverkas av prebiotiska fibrer som ger en god smak och som dessutom gör nytta i kroppen genom att skapa en god tarmflora. Sirapen är gjord av IMO - isomalto-oligosackarider. 5% består av sockerarter (glukos) och 70 % är växtfibrer.
Den passar utmärkt till bakning, godis, müsli och annat som du vill ge en söt smak, men där du inte vill att blodsockret ska skjuta i höjden.
Som alltid vill jag påminna om att inget som smakar sött, oavsett om det innehåller socker eller annan form av sötning som inte påverkar blodsockret är "sällanmat" - ät och njut ibland som en guldkant på tillvaron, men det är inte något att bygga en hel kosthållning på.

Till min proteinbar behöver du (1 st):

3 msk hampaprotein
2 msk Fibersirap
1 msk jordnötssmör
1 msk kakao
20 dr Steviadrops Caramell
lite vatten

1 msk Bipollen
1 tsk Strandnyponpulver

Gör så här:
Mixa ihop proteinpulvret, sirapen, jordnötssmöret och kakaon i en matberedare eller med hjälp av stavmixer. Smaka av med steviadropparna eller annan smaksättning, sötning om du föredrar det.
Knåda ihop till en jämn, fast deg. Ta i lite vatten om det känns för torrt.
Forma till önskad form och dekorera med bipollen och strandnyponpulver.
Ställ in i frysen en stund för fastare form om du vill äta den ganska omgående. Annars räcker det att förvara i kylskåp.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...