fredag 26 juni 2015

21 dagar till bättre självkänsla - uppgift1

Ulrika Gabriel och Charlotte Lauterbach

I går var jag för för första gången med i radio - Sveriges Radio P4 Västmanland och pratade med härliga Charlotte Lauterbach om självkänsla.
Du kan lyssna på sändningen här och om du vill komma direkt till min del i programmet spolar du fram till 1.03:30:


Nästa sändning med mig blir på fredag den 3 juli kl. 10:30.

Just ämne självkänsla ligger mig så varmt om hjärtat, så tack vara radiotemat beslutade jag mig för att här på bloggen bjuda på min kurs som du annars kan köpa som e-bok "21 dagar till bättre självkänsla". Under de närmaste tre veckorna kommer du varje dag här på bloggen att få en uppgift att jobba med för att du ska lära känna dig själv bättre och på så sätt öka på din självkänsla.
Idag bjuder jag på den första uppgiften, men innan dess lite om hur du bäst jobbar med materialet och mina tankar om vad självkänsla innebär.

Material som behövs: Anteckningsbok och penna.
Lägg gärna lite tid och omsorg på att välja både anteckningsbok och penna som tilltalar dig. Det ger hela processen en så mycket skönare känsla. Frestas inte att tro att du inte behöver skriva ner dina övningar. Det är lätt att tro att det räcker med att läsa och förstå texten. Tyvärr är det sällan så enkelt. Vi behöver jobba mer aktivt med nya tankar och vanor som vi vill införliva i våra liv. Den här kursen har inspirerats av KBT-metoder vilket innebär att den syftar till att lära dig nya vanor successivt.

Vad innebär självkänsla?

Vad är självkänsla egentligen?
Självkänsla är din känsla för och om dig själv. Din känsla för vem du är, vad du tycker och vad du tänker i olika sammanhang. Självklart vet du inte alltid vad du tänker och tycker, men i det stora hela har du en grund som du litar på ska guida dig till rätt beslut och tankar.
Självkänsla handlar också om värdet du sätter på dig själv. Det handlar om att du är värdefull som person och människa oavsett vad du företar dig och var i livet du befinner dig.
Självkänsla blandas ibland ihop med självförtroende. De är begrepp som är släkt med varandra och ibland hänger de också ihop. Då självkänsla handlar om dig och ditt värde som individ oavsett situation och prestation handlar självförtroende om situationer då du presterar bra och känner dig nöjd med dig själv tack vare det. Om du exempelvis är duktig på att laga mat så har du gott självförtroende när det gäller matlagning.
Du kan ha gott självförtroende inom ett eller flera områden. Du vet att det är vissa saker som du är bra på och du känner dig också duktig och kompetent inom dessa områden. Samtidigt kan du ha dåligt självförtroende och inte ha hittat din tro på och känsla för den du är som person. Då blir det med ens väldigt viktig att vara duktig inom ”dina områden”. Du bygger din identitet på det du gör som du är bra på. Om det händer att du någon gång misslyckas inom ”ditt” område, så blir det misslyckandet väldigt stort och tungt att bära. Eftersom du förknippar din identitet med det du gör så innebär det att hela du som person är misslyckad – inte bara det du gjort. Dessa situationer blir tuffa att ta sig igenom.
Du kan också ha en god självkänsla. Du känner dig trygg med den du är som person. Samtidigt så kan du ha dåligt självförtroende inom ett eller flera områden. Du vet med dig att du inte är särskilt duktig på att exempelvis spela tennis, fastän du kanske gör det lite nu och då. Men, det gör inte så mycket eftersom du inte kopplar ihop ditt värde med vad du presterar. Du vet att du är helt ok som du är, fastän du inte är så bra på tennis. Alla kan ju inte vara bra på allt, eller hur!
Du kan även ha både dålig självkänsla och dåligt självförtroende. Då tycker du att du är ”värdelös” både som person och i det du gör. Grunden i detta är en alltför låg självkänsla, så det är den som du till att börja med behöver jobba med och stärka.
Den bästa kombinationen är självklart både bra självkänsla och ett gott självförtroende. Det är härligt att ha. Viktigt att förstå är att vi många gånger tror att alla andra har så mycket bättre självkänsla än vad vi själva har. Det har skrivits mycket om självkänsla de senaste åren och det har blivit ett ämne som är ok att diskutera. Många kända personer har berättat i media om sin dåliga självkänsla, något som kan vara svårt att förstå som utomstående. De verkar ju både så lyckade och lyckliga. Det här är typexemplet på personer med gott självförtroende (duktiga inom sitt område) men som ända har dålig självkänsla (vem är jag egentligen?).
Det är helt normalt att självkänslan varierar. Även om du i grunden har en god och bra självkänsla kan du periodvis känna dig trött och tveksam på dig själv. Så snart du mår bättre eller saker och ting faller på plats i livet igen, är den snart uppe på samma nivå igen. Vi tenderar dock många gånger att tro att en normal nivå av självkänsla är mycket högre än vad den i själva verket är. Vi jämför oss gärna med personer som har väldigt hög självkänsla och tror att det är normen för vad som är normalt. Om du gör det är det inte konstigt att du tror att din självkänsla är låg. I själva verket kanske den ligger på samma nivå som de flesta andras.
God självkänsla är en färskvara. Den behöver underhållas och tränas för att ligga på en bra nivå. Det kommer du att få lära dig under den här kursen. Se det som en kurs i mental styrketräning. Ju mer du tränar, desto starkare kommer din självkänsla att bli. Bara du kan avgöra vad som är en bra nivå på din självkänsla.
Nu är det dags för dig att börja ta dig an text och övningar för att stärka din självkänsla.

Dag 1

Lär-känna-dig-själv – Dagbok och frågor

Känner du dig själv väl? Dum fråga kanske du tänker, men min erfarenhet är att personer med låg självkänsla liksom ”glömmer bort” sig själva ofta. Många gånger kan de veta mer om och känna sina familjemedlemmar eller vänner bättre än vad de känner sig själva.
Det är inte så konstigt med tanke på att personer med låg självkänsla och lågt självförtroende gärna ser till andras behov före sina egna.
Men det kan lika gärna vara så att du kanske är en aktiv person med mycket som ska hinnas med som gör att du helt enkelt inte tar dig tid att lyssna på dig själv, fundera på vad du tycker och tänker och hur du mår egentligen. Det är heller inte så ovanligt tyvärr.
I dag är tid för eftertanke och reflektion, en bristvara för de flesta. Vi har inte eller snarare tar oss inte tid för att fundera på vår tillvaro, hur vi mår och vad önskar. Kanske för att vi känner oss nöjda med det som är, eller kanske för att vi inte vågar eller vet ”hur”. För att vi ska må bra och inte minst för att vi ska veta ”vem vi är”, alltså ha en bra självkänsla krävs det att vi avsätter tid för och åt oss själva. Tid där vi ställer oss viktiga frågor. Inte sådana som; - Vad ska vi äta till mat?, utan snarare:
- Vad tycker jag om det här egentligen?
- Vad skulle jag må bra av att göra just nu?
- Hur vill jag att det ska vara egentligen?
Om du vill öka din självkänsla, krävs det att du tar dig tid att fundera på vem du är, vad du tycker och vad du känner inför olika situationer. Det kan låta väldigt svårt och otäckt för någon som är ovan, men du behöver inte låta dig skrämmas av det. Du kommer successivt att lära dig hur du ska göra under denna kurs. Det som i början kan kännas lite svårt och motigt kommer så småningom att bli en naturlig vana för dig.
För de jag coachar brukar jag alltid berätta att en grund till att utvecklas och lära sig mer om sig själv som människa är:
  1. Att börja tala med sig själv. Fundera på hur det står till, vilka tankar och känslor olika situationer väcker. Hur man mår. Att ha en inre dialog där man vågar fråga sådant som det kanske inte finns ett klart och tydligt svar på. Det får dig att växa som människa.
  2. Att tala med andra om sina tankar och känslor. När du ”tvingas” formulera dina tankar så får du ett nytt perspektiv på dem. Dessutom möts du av respons från dem du formulerar dem för och kanske får ännu ett nytt perspektiv att fundera kring. Det får dig att växa och utvecklas som människa.
  3. Att skriva ner dina tankar, erfarenheter och känslor gör att de ”lämna” din kropp och hjärna fysiskt. De hamnar på pränt på ett papper. Du har varit ”tvungen” att formulera dig och kanske blivit av med en börda om tanken varit tung och svår. Du får dessutom möjlighet att återkomma till dina egna formulerade tankar på pappret gång efter gång efter gång om du önskar. För varje gång du återkommer till dina nedskrivna tankar kan du få ett nytt perspektiv på det du skrivit ner. Det får dig att växa och utvecklas och lära känna dig själv på ett ännu effektfullare sätt.
Mitt råd är därför ALLTID till de som vill lära känna sig själva och utvecklas som människor att de ska börja skriva dagbok. Det behöver inte alls vara något märkvärdigt och krångligt, utan kan räcka med att du formulerar något viktigt som hänt under dagen, summerar några händelser och skriver om någon tanke eller känsla du haft under dagen. Det finns inga som helst regler att hålla sig till när det gäller dagboksskrivande. Du skriver för din skull och på det sätt som passar dig.

Skriv i din anteckningsbok:

I dag och varje dag framöver ska du skriva dagbok i din utvalda anteckningsbok. Känns det ovant, så börja bara med några korta meningar. Förhoppningsvis kommer du att känna dig mer van allt eftersom och ditt skrivande kommer att utvecklas till något som passar dig och som du känner dig nöjd med.
För att komma igång får du dessutom några frågor som du ska ställa till dig själv och svara på. Det är till för att du ska träna på att ställa frågor till dig själv och fundera på svaren.

  1. Vad gör mig riktigt glad?
  2. När känner jag mig trött och sliten?
  3. Vad drömde jag om när jag var barn?
  4. Om jag vann 10 miljoner, vad var det första jag skulle göra?
  5. När känner jag mig stolt över mig själv?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...