måndag 29 juni 2015

21 dagar till bättre självkänsla - uppgift 4

Dag 4

Tacksamhetsdagbok

Det blir mycket skrivande i de första övningarna och det beror helt enkelt på att det är ett av de bästa sätten att aktivt jobba med din självkänsla. Förhoppningsvis kommer skrivandet att följa dig en lång tid framöver, kanske hela livet. Du kommer kanske inte att skriva så mycket framöver som du gör under denna kurs, helt enkelt därför att du känner att du inte längre behöver det. Eller så känner du hur mycket det ger dig och att det är värdefullt och då väljer du att fortsätta med att skriva.
Jag är övertygad om att du har läst texter, artiklar och kanske böcker om självkänsla tidigare. Då har du säkert stött på denna övning som innebär att du ska skriva Tacksamhetsdagbok. Om det är något som du har gjort tidigare, men inte längre gör, så vill jag att du under en period åter plockar upp den vanan. Har du inte provat på att skriva Tacksamhetsdagbok tidigare kommer du snart att upptäcka den härligt kraften i att leta efter och uppskatta det goda du har i din tillvaro.
Om du mår dåligt av en eller annan anledning är det lätt att du börjar fokusera på allt som inte är bra och bara ser sådant som du inte är nöjd med. Säkert har du varit med om perioder då du kan känna själv att du fastnar i en ”negativitetsspiral”. Det blir som att den negativa kraften får ett eget liv som med en centrifugalkraft suger in allt som kommer i sin närhet. Negativa tankar smittar, både dig själv och andra. Din hjärna fungerar så att för varje gång du tänker en tanke, exempelvis: - Jag är helt värdelös!, bildas det kopplingar mellan dina hjärnceller. Om du tänker samma tanke många gånger blir det många kopplingar som innebär en snabbare ”fil” för just den tanken. Din tanke om att du är värdelös blir alltså väldigt enkel och lättillgänglig för dig. Till slut är du övertygad om att det är sant dessutom.
Det positiva är att även positiva tankar smittar. Det ska du lära dig att utnyttja! För självklart är det också så att ju oftare du tänker exempelvis: - Jag är en fantastisk person!, desto lättare blir den tanken att tänka och snart har det blivit din sanning. En betydligt trevligare och mer stärkande sanningen än den i exemplet ovan, eller hur!
När du nu ska börja skriva Tacksamhetsdagbok ska du ”tvinga dig själv” att fokusera på det som är bra i ditt liv. Sådant som du faktiskt till och med kan känna dig tacksam över. För en del är det lätt att börja tänka i dessa termer, och för andra svårare. Du behöver inte ha så höga krav på dig från början, utan även små saker att vara tacksam över är också bra. Du kommer att träna och blir duktigare och mer fantasifull på vägen.
Så här gör du:
  • Varje kväll, gärna i samband med när du skriver i din dagbok, ska du skriva ner minst 3 (du kommer att få öka antalet allt eftersom) saker som du känner dig tacksam över. Det kan vara något som har hänt under dagen, eller det kan vara en känsla av tacksamhet som är generell. Om du vill och kan får du självklart skriva fler än tre saker. Försök att tänka både stort och smått. Du kanske är tacksam över: att solen sken, att chefen bjöd på fika, att du blev snygg i håret hos frissan eller att ditt favoritprogram var på Tv. Eller så känner du dig kanske tacksam över: att du har en underbar partner, att du har ett fantastiskt jobb, att du lever eller över att du har så fina vänner.
    Du väljer och ingenting är fel.

Skriv i din anteckningsbok/jobba med:

  • Gör spegelövningen minst två gånger under dagen. Skriv i din anteckningsbok hur du tycker att det känns.
  • Skriv dagbok och berätta för dig själv hur din dag varit. Skriv frågor till dig själv och svara på dem om du tycker att det hjälper dig.
  • Skriv en komplimang till dig själv i din dagbok.
  • Gör dagens övning och skriv minst tre saker du känner dig tacksam över

Du som vill få alla uppgifter samlade i en pdf-fil kan beställa min e-bok 21 dagar till bättre självkänsla för endast 29:- (ord. pris 89:-).e-bok/e-kurs 21 dagar till bättre självkänsla 29 kr

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...