söndag 28 juni 2015

21 dagar till bättre självkänsla - uppgift 3

Dag 3

Komplimanger till dig själv

Vi har fått lära oss att inte tycka om oss själva alltför mycket. Det är inte ”fint”. Många av oss är uppfostrade med Jante på ena axeln och Luther på den andra. Det gör att vi har svårt för att se på oss själv ur en positiv vinkel. Det kan kännas väldigt svårt att börja tänka på sig själv som en värdefull, duktig, kapabel, snygg, smart, stark (eller valfritt annat positivt adjektiv) person. Det kan till och med vara så att de enda ord som vi kan beskriva oss själva med är mindre smickrande adjektiv: blyg, svag, osäker, fumlig osv. Vi är alla individer med starka och svaga sidor. Det är det som gör oss unika. Om du har låg självkänsla väljer du att tänka på dig själv med mindre positiva beskrivningar för det mesta och tänker inte alls på att du också har andra och positiva sidor.
Att börja tänka på sig själv och sina egenskaper ur en positiv aspekt om du inte är van vid det kräver träning. Mycket träning. Det kan underlätta om du ser det ur ett annat perspektiv. Tänk på någon du känner väl, en familjemedlem, vän, kollega eller någon annan du har nära dig. Tänk på hans eller hennes goda egenskaper. Visst kan du komma på ett helt gäng?!
Ofta är det så att det är mycket lättare att komma på bra egenskaper som andra har än att räkna upp sådana som du har själv.
Om du har dålig självkänsla är det här något som du behöver träna på. Det kommer att stärka din självkänsla när du är van vid och bekväm med att se att du har lika många goda sidor och egenskaper som alla andra.
Nu ska du få öva på att leta efter och erkänna dina goda sidor genom att ge dig själv komplimanger.
 1. Skriv i din anteckningsbok minst tre saker som du är bra på/stolt över/brukar få komplimanger för osv. Det kan handla om egenskaper du har, saker du är duktig på att göra, ditt utseende, ja vad som helst som är positivt.
 2. Skriv sedan en komplimang till dig själv för varje sak du kommer på.
  Exempelvis:
  - Jag är väldigt duktig på att hålla tiden.
  - Jag har så tjockt och fin hår.
  - Jag lagar jättegod äppelpaj.

Skriv i din anteckningsbok/jobba med:

 • Skriv dagbok och berätta för dig själv hur din dag varit. Skriv frågor till dig själv och svara på dem om du tycker att det hjälper dig.
 • Gör spegelövningen minst två gånger under dagen. Skriv i din anteckningsbok hur du tycker att det känns.
 • Gör dagens övning att skriva komplimanger till dig själv och skriv också några rader om hur du tyckte att det kändes
Om du vill kan du beställa min e-kurs/e-bok i pdf-format. Den kostar nu endast 29:- (ord pris 89:-).e-bok/e-kurs 21 dagar till bättre självkänsla 29 kr

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...