måndag 18 maj 2015

Premiera goda vanor före resultat om du vill nå dina vikt- och hälsomål.


För alla de som jobbar med att gå ner i vikt är vågen det "verktyg" de använder sig av för att mäta sin framgång. En del föredrar att använda måttband och mäter resultatet istället, och det kan många gånger vara mer sanningsenligt.
 Det är ett ganska logiskt sätt att se att man är på rätt väg. Ett sätt som fungerar bra för många.
Men för en stor del blir vågen eller måttbandet den värsta fienden i kampen mot kilon och centimetrar. Så länge siffrorna tickar nedåt i den önskade takten så fungerar det bra. Men det är sällan det är så enkelt.
Vår vikt kan variera en hel del från en dag till en annan på grund av en rad olika faktorer, så den visar inte alltid ett trovärdigt och definitivt resultat.
Att ställa sig på vågen efter en vecka där man tycker att man har skött sig exemplariskt och få ett dåligt resultat (= sämre än förväntat) gör inte precis underverk för självkänslan.
Det är i dessa lägen det är alldeles för lätt att ge upp.

Att förändra sitt beteende (i det här fallet mat- och motionsbeteende) tar tid och handlar om att skapa nya och hållbara rutiner. Det är inte alltid som det syns resultat på vågen. Även om man har gjort "allt rätt". För en del tar det tid. Det kan krävas veckor eller ibland till och med månader innan vågen visar lägre siffror.
Då gäller det att hålla fokus på annat. Det är lätt att känna sig tröstlös och tro att det är lönlöst.

Det bästa för dig som vill hitta till bättre hälsa och lägre vikt är att fokusera på nya och goda vanor. Och vet du med dig att vågen inte brukar vara din vän utan snarare skapa ångest och en känsla av misslyckande, så strunta helt i den.
Tydliggör istället för dig vad det är du vill uppnå. Skriv ner dina mål och var så tydlig som det bara går. Fokusera inte bara på att du ska gå ner ett visst antal kilon utan skriv också ner vad det in övrigt kommer att innebära för dig.
Till exempel:

 • Jag kommer bli friskare.
 • Jag kommer att orka mer.
 • Jag kommer att se snyggare ut.
 • Jag kommer att kunna bära snyggare kläder.
 • Jag kommer att orka leka med mina barn/barnbarn.
 • Jag kommer att känna mig nöjd med mig själv.
Skriv sedan upp exakt vad det är du kommer att göra för förändringar för att nå ditt mål. Några exempel:
 • Sluta äta godis och sötsaker.
 • Äta mindre portioner. Inte ta om
 • Använda mig av en app för att registrera kosten.
 • Gå till gymmet två dagar i veckan.
 • Utöka min vardagsmotion genom att alltid ta trapporna och ta alla tillfällen till att få röra på mig lite extra.
Var så tydlig du bara kan med hur du ska gå tillväga.
Ställ sedan undan vågen och börja skriva planering för varje dag och avsluta sedan dagen med att summera hur det har gått.
Känn dig stolt, glad och nöjd när du har lyckats med din plan för dagen och veckan. Och om det av någon anledning inte blev precis som du tänkte dig, Klandra inte dig själv och se det som ett misslyckande utan se det istället som ett tillfälle att reflektera över varför det blev som det blev.
Kan du göra annorlunda nästa gång?
Se varje sådant tillfälle som en lärdom. Vi vill definitivt inte känna oss misslyckade och om den känslan börjar smyga sig på oss är risken att vi struntar i allt i stället - och då har vi inte åstadkommit något.

Strunta i att premiera resultatet i form av minskade kilon och centimetrar utan premiera istället dina goda vanor. 
Att skaffa dig nya och hållbara vanor är nämligen din nyckel till framgång.
Istället för att belöna dig med något efter att du har gått ner ett visst antal kilon i vikt, så bestäm dig för att exempelvis premiera dig för att:
 • Du har skippat godiset och/eller småätande hela veckan.
 • Du har sprungit två gånger i veckan hela månader.
 • Du har följt din matplan i 14 dagar.
 • Du har varit till gymmet och tränat varje vecka hela månaden.
På det sättet belönar du dina nya goda vanor och det är de som är nyckeln till din framgång både vad gäller vikt och hälsa framöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...