fredag 17 april 2015

Stå upp-utmaningen! - #ståupputmaningenEtt av våra absolut största folkhälsoproblem är att vi sitter still alldeles för mycket och för länge. Många har skrivbordsjobb vilket innebär att största delen av arbetsdagen spenderas sittandes i kontorsstolen framför datorn. Andra orkar inte ta sig för så mycket på sin fritid och blir sittandes/liggandes i soffan flera timmar efter jobbet.
Vi vet sedan länge att vi mår bra av att röra oss och att det tillsammans med en bra kost är vår största friskfaktor. Den senaste forskningen har också påvisat att ett stillasittande arbets- eller vardagsliv är lika illa för vår hälsa som om vi vore rökare. Och dessutom ser det ut som att vi inte med hjälp av någon timmes träning efter arbetstid kan kompensera en stillasittande arbetsdag.
Våra kroppar är gjorda för ständig aktivitet och rörelse. En del menar att vi borde ha  motsatta förhållanden för maximal hälsoeffekt = max en timmes stillasittande och resten av vakentiden i någon form av fysisk aktivitet.
Att sitta ner mer än fyra timmar om dagen ökar risken för övervikt, hjärt- och kärlsjukdomar och även annan hälsoproblematik.
En del har så klart arbeten då de naturligt får jobba med kroppen och röra på sig. De får in den naturliga rörelsen per automatik  och det är toppen!

Att vi ska vara i aktivitet/rörelse behöver inte alls betyda att vi ska gå eller springa hela tiden. Att stå upp och jobba ger helt andra förutsättningar än att sitta ner.
När vi sitter ner och jobbar förbränner vi 5 kcal i timmen (utöver den basala förbränningen som går åt för att kroppen ska fungera - hålla värme, smälta mat etc.). Genom att ställa dig upp tredubblar du förbränningen. Dessutom ökar du kroppens blodgenomströmning och stärker dina muskler.
Om du står upp och jobbar två timmar istället för att sitta motsvarar det i förbränning en viktminskning på upp emot 10 kg på ett år, menar Mai-Lis Hellenius professor vid Karolinska institutet och överläkare på Livsstilsmottagningen vid Hjärtkliniken, Karolinska universitetssjukhuset i en artikel på Expressen Hälsoliv

Vi som behöver hjälpa till på traven för att stå, gå och röra på oss under dagen behöver hitta rutiner för det, och inte minst hjälpas åt med att påminna oss själva och varandra.
Därför drar jag igång Stå upp-utmaningen, eller #ståupputmaningen.
Låt oss hjälpas åt och bokstavligen starta en folkrörelse!
Vi kör under april och till och med maj - åtminstone till att börja med.

Vad går då utmaningen ut på?
Jo, du ska flera gånger om dagen se till att du bryter ditt stillasittande:

  • Stå upp och jobba
  • Sträck på dig/stretcha
  • Gå 
  • All rörelse och fysisk aktivitet är bra
Vill du vara med och försöka få in mer rörelse i din stillasittande arbets- vardag?
Häng då med och anta #ståupputmaningen. Vi hjälps åt med att påminna och tipsa varandra.
Tips för att du ska koppa ihåg att resa dig från kontorsstolen eller fåtöljen:
  • Ställ en timer eller larmet på klockan med lämpliga intervaller för att påminna om vad du ska göra.
  • Hjälps åt på din arbetsplats att påminna varandra om att stå upp.
  • Ta bilder och och lägg ut på bloggar, Facebook, Instagram och andra sociala medier och ange #ståupp. Gärna minst en gång om dagen.
  • Utmana din vänner irl och i sociala medier att anta utmaningen. Tagga dem du vill utmana och påminna
Låt oss hjälpas åt att faktiskt på ett ganska enkelt sätt skapa bättre hälsa och välmående!

Obs! Du som av en eller annan anledning inte kan stå upp på grund av värk, handikapp etc. Fundera på vad du behöver och kan må bra av. Kanske kan du sträcka på dig i din rullstol? Eller massera dina fötter? Eller sträcka upp armarna över huvudet och "skaka loss"?
Alla kan vara med på sina villkor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...