torsdag 30 april 2015

Känsloätande - den verkliga orsaken bakom övervikt och sjukdom


Idag är det få personer som är överviktiga på grund av okunskap om vad som är nyttigt eller onyttigt att äta. Vi vet vad som är bra för oss och vi vet också att det inte är bra att äta för mycket och inte heller att röra på oss för lite.
Ändå är övervikt ett problem.
Och jag skulle vilja understryka att det inte är ett utseendeproblem utan ett hälsoproblem.
Fel mat i för stor mängd och i kombination med för lite fysisk aktivitet skapar problem både fysiskt och psykiskt. Övervikt är ett av "symptomen", men vi har också annan problematik såsom:

 • Diabetes
 • Hjärt- och kärlsjukdomar
 • Reumatism
 • MS
 • Allergier och astma
 • IBS och andra mag-/tarmsjukdomar
 • Mm. mm.
Men om vi nu vet att smågodis inte är bra för varken hälsa eller vikten? Eller om vi fattat att pizza och snabbmat inte är vägen till hälsa? Varför äter vi det då?
Ja, vad säger du?
Hur brukar du själv hantera nedanstående känslor?
Vad är lätt att göra när du känner dig:
 • Trött
 • Irriterad
 • Stressad
 • Frustrerad
 • Arg
 • Osäker
 • Uttråkad
Jo, om du är som de flesta andra, så är ett av de vanligaste sätten att "hantera" en känsla (ofta en "obehaglig" sådan) genom att stoppa något i munnen. Och det vi i dessa lägen finner mest "tröstande" är inte en morot eller ett äpple utan något som är sockersött och gärna fett - i en kombination.
Det ger en omedelbar tillfredsställelse. Samtidigt som du känner den söta, lena smaken i munnen sjunger din hjärna av glädje och producerar må-bra hormonet serotonin. Du blir pigg av sockret och lugna av fettet.
Men den sköna känslan brukar inte vara så länge dessvärre.
Antingen drabbas du snart av dåligt samvete som kanske till och med leder till ångest. Du skulle ju inte äta något mer onyttigt! Känslor av skuld, skam och misslyckande borde få oss att sluta med det som vi inte mår bra av, men dessvärre får det ofta oss att i det här sammanhanget helt ologiskt göra precis tvärt om - trösta oss med ännu mer onyttigheter. Vi har ju redan misslyckats!

Eller så inser kroppen ganska snart att det bara var ett kortsiktigt påslag av må-bra hormoner och reagerar istället på att blodsockret som stigit i höjden snabbt som en raket, lika snabbt rasar och du känner dig ännu mer trött, ofokuserad och inte minst sötsugen. Du har startat en ond cirkel där du snabbt behöver fylla på med mer sötsaker för att få energi och må bra.

Jag skulle vilja påstå att det är just känsloätandet som är den största orsaken till övervikt och ohälsa.
Först när vi börjar analysera varför vi äter när vi inte borde, det vi inte borde och i en mängd vi inte borde, så har vi möjligheten att göra något åt det.
Det är precis detta som vi jobbar med i min distanskurs Tänk Dig Smal - gå ner i vikt med KBT.
Och jag ser efter flera års arbete med denna kurs gång på gång på gång deltagare som tack vare att de börjar analysera sitt ätbeteende, förstå sina känslor och hitta andra alternativ till att ta hand om dem som det går att hitta en hälsosam livsstil och vikt.

Nu är nästa kursstart av Tänk Dig Smal - gå ner i vikt med KBT redan fullbokad och nästa uppstart är inte förrän efter sommaren. Men jag tänkte ändå att under våren och sommaren hålla lite extra fokus här på bloggen på just mat och känslor och hur du kan jobba med det själv.
Så häng med om det är något som du tror kan hjälpa dig. Och tipsa gärna vänner och bekanta som du vet delar ditt intresse och dina behov. Vi kan peppa varandra! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...