måndag 4 maj 2015

Smoothiebowl - härlig energi som gör gott för magenSmoothies är en favorit hos många, och så också hos mig. Tanken med en smoothie är såklart dels att det ska gå och blanda en massa nyttigheter i form av frukt, bär, grönsaker, yoghurt eller annat efter val och dessutom att det ska gå bra att ta med sig och "äta i farten". Det är det där "i farten" som inte är så bra. Att äta i farten bör inte vara mer än en nödlösning i sällsynta fall. För att våra magar ska må bra och för att vi ska kunna tillgodogöra oss all bra energi och nyttiga näringsämnen, så behöver våra magar vara avslappnade. Det är de inte om vi står eller går när vi äter.
Dessutom kan det för många vara en nackdel att "dricka" sin mat eftersom då magen inte hinner förbereda sig för att smälta maten på bästa sätt. Den rinner för snabbt genom mag- och tarmkanalen.

När vi är stressade, som våra magar uppfattar att vi är när vi äter när vi rör på oss, så stänger kroppen till största delen av matsmältningsfunktionen. Den lägger istället allt fokus på att rädda oss från den tänkta faran vi kan vara hotade av (eftersom vi verkar stressade). All energi går åt till att pumpa blodet fortare runt i kroppen och spänna musklerna - helt enkelt att fly faran eller ta striden och fightas.

Det bästa vi kan göra för att våra magar ska fungera optimalt är att dels sitta ner och äta i lugn och ro, dels se till att vi får tugga i oss maten. Då ger vi kroppen och magen optimala förutsättningar.

Att göra sig en smoothiebowl är enkelt och du kan lätt variera innehåll efter vad du tycker om, vad du tål och kanske också vad du har hemma. Tanken är att du i matberedare eller med hjälp av mixerstav ska blanda ihop en krämig smoothie (den blir tjockare än en smoothie du dricker).

Till bas för att få bra energi och en krämighet är det bra att ha banan eller avokado.
Du väljer sedan att tillsätta frukt eller bär som du tycker om.
Vill du ha en lite mer krämig konsistens eller en mildare smak kan du tillsätta en skvätt yoghurt, kokosmjölk eller lite växtmjölk.
För att sedan få lite mer tuggmotstånd toppar du din  smoothiebowl med nötter, frön, hela bär eller annat du tycker om.
Receptet på min smoothiebowl du ser på bilden får du här:

2 små avokados (eller 1 stor)
1 dl frysta hallon
2 - 3 färska dadlar (torkade går också bra) eller lite honung
1 kapsel Probioplex från Helhetshälsa
3 msk Soyghurt (annan yoghurt eller nötmjölk går också bra)

Till topping:
Frysta blåbär och hallon
Bipollen
Chiafrön

Gör så här:
Mixa avokado (eller om du valt banan) med bären. Bären får gärna vara frysta, Då blir din smoothie sval och god. Tillsätt även dadlar och probiotikan. Känn efter hur konsistensen är och späd eventuellt ut med lite yoghurt som du mixar ned.
Servera i en skål och dekorera med toppingen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...