Notera att jag skrev maffig. Kakans botten innehåller en hel påse med riven kokos som du enkelt mixar till kokossmör. Den blir med andra ord ganska mäktig.
Du behöver:
1 påse riven kokos 250 g
3 dl havregryn (jag väljer Urtekrams glutenfria)
+ ytterligare 1 dl havregryn
1 dl bovetemjöl
2 msk vallmofrön (kan uteslutas, men ger en härlig "crunchig" känsla
ev. 1 msk sötning - honung, stevia, sukring eller liknande
Till fyllning:
2 - 3 dl osötat äppelmos (Urtekram)
ev. sötning (honung, kokossocker, stevia, sukrin eller liknande)
Till topping:
1 dl Crunchy aronia havremüsli (Urtekram)
1 msk kanel
ev. 1 msk kokossocker
Gör så här:
- Häll den rivna kokosen i en matberedare och kör den på full hastighet tills kokosflingorna har blivit en krämig massa. Du kan behöva hjälpa till med att föra ner kokosen som hamnar på sidorna av matberedaren några gånger. Det tar ca 5 - 8 minuter.
- Häll ner 3 dl havregryn och låt mixa med tills de här helt finfördelade.
- Häll ner bovetemjölet, vallnofrön och 1 dl havregryn och mixa ihop så att det blandas väl utan att havregrynen är helt söndermixade.
- Smaka av om du behöver söta. Kokossmöret i sig ger en sötma som kan räcka. Tycker du att du vill ha lite mer söt smak, välj sötningsmedel som passar dig.
- Tryck ut degen i en springform så att den täcker botten och går upp på sidorna några centimeter.
- Förgrädda botten i ugnen i 200 grader i 10 minuter.
- Ta ut botten och fyll den med äppelmoset - smaka av om du vill söta lite extra, strö över müslin och kanelen. Om du vill ha lite mer sötma och en "knäckigare" yta kan du strö över en matsked kokossocker överst.
- Grädda färdigt i ugnen i ytterligare 10 minuter tills kakan fått lite färg.
God att servera med en klick kokosgrädde smaksatt med vaniljpulver.
Kakan är nästan som godast dagen efter, då det fått "stå till sig" lite.
Kakan är nästan som godast dagen efter, då det fått "stå till sig" lite.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar