fredag 9 januari 2015

Ulrikas Hälsohavreflarn- utan socker, vetemjöl eller mjölk

Ulrikas Hälsohavreflarn
Havreflarn är en av mina barndomsfavoriter - söta och knäckiga i konsistensen. Men ur hälsoperspektiv är de så klart inte det bästa alternativet. I varje fall inte om man väljer den traditionella sorten bakade med vetemjöl, smör och socker.
Jag har grunnat ett tag på hur jag ska kunna få till en lika god kaka, men med nyttigare innehåll. Det här blev resultatet - Ulrikas Hälsohavreflarn.
Ett stort plus är att de går riktigt fort att baka. Du blandar alla ingredienser i en och samma kastrull och på 20 minuter med gräddning inräknat kan du bjuda på nybakade och nyttiga Hälsohavreflarn.

Havregrynen finns så klart kvar som bas. Om du är glutenintollernat behöver du välja en sort som är glutenfri. Havre i sig är ok för dig som inte tål gluten, men när den skördas kommer det med mer eller mindre av andra sädesslag (som innehåller gluten) som spridit sig till havreåkern.
Jag väljer alltid ekologiska havregryn.
Havre är med sina nyttiga och fettlösliga fibrer bra för många magar, dessutom innehåller det bra protein.
Av sädesslagen skulle jag vilja påstå att havre är det mest hälsosamma, men som med precis allt annat så tål vi olika. En del mår bättre helt utan några sädeslag.

Smöret bytte jag ut mot kokosolja som ger massor med nyttigt fett som hela kroppen gillar och som ger bra energi.
Vetemjölet bytte jag ut mot kokosmjöl som är ett betydligt bättre alternativ och som passar toppen som "bindmedel" och för att hålla ihop kakorna.
Mjölken (eller grädden som en del har) bytte jag ut mot kokosmjölk.
Jag lade till lite chiafrön också för att få med nyttiga fettsyror och protein. Som bonus ger de en lite tuggig konsistens som blev jättegod i kakan.
Sockret bytte jag mot kokossocker. Fortfarande sött, men med ett betydligt lägre GI värde (=påverkar blodsockret mindre) än vanligt socker. Dessutom ger kokossocker en underbar karamellig smak.
Om du är känslig mot snabba kolhydrater eller är sockerberoende är det här inte ett bra alternativ till dig. Men om du som jag vill och kan njuta av något sött och gott ibland så är det här ett betydligt bättre val.

Du behöver (ca 12 kakor:
1 knapp dl kokosolja
1 knapp dl kokossocker
1 dl havregryn
3 - 4 msk kokosmjöl
1 tsk vaniljpulver
2 msk chiafrön
3 msk kokosmjölk

Gör så här:
Lägg kokosoljan i en kastrull och häll ner kokossockret. Smält oljan och kokossockret på låg värme och se till att det blandas väl.
Häll ner havregrynen,kokosmjölet (börja med 2 msk), vaniljpulvret, kokosmjölken och chiafröna direkt i kastrullen. Blanda om ordentligt så att smeten blir lagom fast. Kakorna ska gå att klicka ut på bakplåt utan att "flyta ut" för mycket direkt utan hålla ihop lite. Om du behöver göra smeten lite fastare tar du i lite mer kokosmjöl (ta bara lite i taget). Behöver du istället göra smeten lite lösare blandar du istället ner mer kokosmjölk.
Klicka ut kakorna på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 10 minuter.
Håll koll på kakorna. De gräddas ganska snabbt och olika ugnar är olika effektiva. Sänk ev. värmen om det verkar vara för varmt.
När kakorna börjar anta en lite mörkare ton i kanterna är de klara.

4 kommentarer:

  1. Ser härliga ut, måste prova.Gjorde egna idag faktiskt med honung och Majzena, blev goda men höll inte ihop så bra. Fin sida :-) återkommer.

    SvaraRadera
  2. Ibland får man experimentera lite för att få både bra smak och konsistens. Nästa gång blir de säkert perfekta. Roligt att du tycker om min blogg. Du är varmt välkommen tillbaka :-).

    SvaraRadera
  3. Om man inte tål kokos, vad kan man använda istället?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Istället för kokosolja kan du ta smör eller rapsolja om du inte vill använda komjölkspordukter. Kokossocker kan du byta mot rårörssocker eller sukrin gold, kokosmjölet kan du byta ut mot fiberhusk eller annat mjöl som suger upp bra med vätska, alternativt ta lite större mjölmängd. Slutligen kan du byta kokosmjölken mot valfri annan mjölk.
      Lycka till med baket.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...