måndag 12 januari 2015

Låt grönsakerna ta mer plats.Mer grönsaker åt folket!
De allra flesta äter för lite grönsaker. Felet vi gör är att vi ofta ser på grönsakerna som ett tillbehör. Något vi, kanske för att inte få dåligt samvete, i sista stund kompletterar måltiden med.
Vi mår alla bra av mer grönsaker i vår kost, men det behöver inte betyda att alla ska bli vegetarianer. En del mår bra av en föda som främst innehåller mycket kolhydrater och stärkelse (i form av grönsaker och rotfrukter), men inte alla. De flesta behöver också komplettera med kött, fågel och fisk för att fungera optimalt. Vad som är bäst för dig får du prova dig fram till.
Jag är en så kallad Blandtyp enligt Metabolic Typing, vilket innebär att jag bör äta ungefär lika mycket av fett/protein och kolhydrater.

Men även om du uppskattar och mår bra av att äta kött, så är det bra att minska på mängden till förmån för mer grönsaker - både för din egen hälsas skull och för vår miljö.
Två enkla knep är:

  1. Välj ut en eller flera dagar i veckan du du äter enbart vegetariskt. Botanisera bland alla spännande grönsaker i grönsaksdisken, leta nya spännande recept på nätet eller låna/köp några nya kokböcker med fokus på grön matlagning.
  2. Se grönsakerna som din huvudrätt och proteinkällan som ett tillbehör. Börja alltså planera vilken sallad, gratäng, grönsaksröra eller annat grönsaksbaserad rätt som du vill laga och lägg därefter till lämpligt tillbehör i form av kött, fågel eller fisk.
De hälsobonusar du kan uppleva av att lägga till mer grönsaker till din kost är:
  • Bättre immunförsvar
  • Finare hy
  • Starkare hår
  • Bättre fungerande mage
  • Mindre värk
  • Färre inflammationer
  • ... och mycket annat.
Anledningen är att du fyller på med mycket mer vitaminer och mineraler - de små "underverken" som kan göra väldigt stor skillnad för din hälsa och din upplevda energi.
Genom att så ofta som möjlig välja ekologiska och/eller närodlade grönsaker så säkerställer du så mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter som möjligt.

En nyligen genomförd SIFO-undersökning visar att svenskarna väljer att äta mer och mer grönsaker och att intresset för det vegetariska fortsätter att öka framöver. Så haka på trenden och låt dig inspireras till ett grönare, skönare och friskare liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...