måndag 22 december 2014

Hemmagjord hälsomüsli med smak av pepparkaka


En riktigt god och crunchig mülsi (som granola) tycker jag kan vara helt suveränt gott på en fet och krämig yoghurt.Men dessvärre är köpevarianterna att likställa med en påse smågodis om man ser till sockermängden.
Då är det tur att det är enkelt att göra sin egna müsli som man dessutom kan smaksätta med den kryddblandning man själv föredrar. Eftersom vi nu befinner oss strax innan jul, så gav jag min müsli smak av pepparkaka. Men du kan välja andra kryddor så som kanel, ingefära, kardemumma för att nämna några exempel.
Müslin gräddar/torkar du i långpanna i ugnen så att den blir så där lagom krispig.
Eftersom jag har barn som är allergiska mot nötter och mandlar har jag valt att göra en bas helt utan dem. För den som vill är det då enkelt att lägga till det i efterhand.

Den här müslin sötas med flytande honung och kokossocker, men ganska sparsamt. Den får fin smak av kryddblandningen.

Du behöver:
1 dl vatten
3 msk flytande honung
1 msk kokosolja
3 dl havregryn
1 dl riven kokos
1 dl boveteflingor
1 - 2 tsk pepparkakskrydda
½ dl kokossocker
½ dl russin

Gör så här:
Häll upp vattnet i en kastrull och tillsätt honung och kokosolja. Värm och blanda så att honung och kokosolja löser upp sig i vattnet.
Blanda de övriga ingredienserna, utom russinen, i en bunke och häll sedan över vattenblandningen. Blanda om ordentligt. Müslin ska hålla i hop i små klumpar. Om de blir för stora kommer de inte att gräddas ordentligt utan vara mjuka, och det är inte så gott. Chrunchigt och krispigt vill vi ha det.
Ta fram en långpanna och klä den med ett bakplåtspapper. Häll sedan müsliblandningen på det.
Grädda i mitt i ugnen i följande temperaturer:

  1. 15 minuter i 200 grader
  2. 15 minuter i 150 grader
  3. 15 minuter i 100 grader
Rör om med jämna mellanrum.
Ta sedan ut müslin och låt den svalna innan du blandar i russinen. Häll sedan upp i en burk.
För variation kan du som sagt välja olika kryddor, du kan blanda i nötter, mandlar och annan torkad frukt. Experimentera gärna med det som du tycker är gott.

2 kommentarer:

  1. Tack! Jag har precis gått i göra egen müsli-tankar! Den här ska jag absolut testa att göra själv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas det faller dig i smaken Agneta :-).

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...