måndag 10 november 2014

Ugnsbakade äpplen fyllda med mandelmassa (socker-vete- och mjölkfritt)


En klassiker - ugnsbakade äpplen. Här fylld med en hemmagjord och sockerfri mandelmassa som smaksatts med kanel. Så fantastiskt gott i all sin enkelhet. Ät den som det är eller servera med en klick vaniljglass, grädde eller kokosgrädde (gärna smaksatt med vanilj).

De ger lite julkänsla, troligtvis för att äpplena ugnsbakas hela. Men givetvis går det att äta dessa när som helst på året. Godast är lite mjöligare och söta äppelsorter. Vill du servera dem till advent eller jul kan du med fördel välja röda äpplen.

Du behöver (till fyra portioner):
4 äpplen
2 dl mandelmjöl
5 - 6 msk honung
2 tsk kanel
samt lite riven kokos, kanel och honung till dekoration

Gör så här:
Gröp med hjälp av kniv och liten sked ut kärnhuset från äpplets översida (där stjälken sitter). Se till att du får bort hela kärnhuset. Låt undersidan vara hel, så gröp inte ur rakt igenom.
Blanda mandelmjölet med honungen så att du får en mjuk mandelmassa. Blanda ner kanelen.
Fyll mandelmassan i äpplenas håligheter.
Ställ dem i en ugnssäker form och baka mitt i ugnen i 175 grader ca 30 - 40 minuter.

När äpplena känns klara, mandelmassan har fått lite färg och äpplena blivit mjuka, så tar du ut dem ur ugnen. Ringla över lite honung och strössla över lite kokosflingor och kanel.
Ät och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...