onsdag 19 november 2014

Få koll på dina hälsovärlden med One Lab


Mår du bra?
Ja för det mest känner vi det tydligt om vi mår bra eller inte. Våra kroppar talar om på olika sätt för oss om de är i obalans genom symptom som: trötthet, huvudvärk, stelhet, värk i leder osv.
Men redan innan vi kan börja känna av fysiska symtom kan våra värden visa på de obalanser som finns och med ett blodprov kan du få svar på många frågor om din fysiska status.

Det är inte alltid lätt att få göra en hälsokontroll i så att säga "förebyggande syfte". Jag har själv försökt hos familjeläkaren men mötts av oförstånd. - Varför ska vi ta prover när du inte är sjuk?
Jo, för att det kan gå att se på värdena om det kan finnas några obalanser som kan leda till sjukdom framöver och som går att rätta till med hjälp av kosten.

Till min glädje har jag nu kommit i kontakt med företaget OneLab som sysslar med provtagning och analyser av blodet. De vill fylla det tomrum som har funnits på det här området - ge privatpersoner möjlighet att ta del av sina hälsostatus som en möjlighet att kunna förebygga eventuell ohälsa.
Jag har själv provat tjänsten och fått mitt blod analyserat.
I många år har jag haft riktigt fobi för att ta blodprov. Jag har i princip varit nära att svimma varje gång det var dags för minsta lilla stick i fingret. Som tur var hade jag en fantastisk barnmorksa när jag väntade min tre barn. Som ni alla som varit gravida vet är det ett stort antal blodprov som ska tas under graviditeten, så jag fick många tillfällen att öva.
Jag tycker fortfarande inte att det är det roligaste som finns att ta blodprov, men det funkar utan större problem.

För ett par veckor sedan åkte jag upp till Stockholm där ett av alla provtagningsställen finns ( du kan se alla här). En skicklig sköterska fyllde snabbt och smärtfritt tre rör med blod och sedan var det klart.
Man kan välja att göra tre olika analyser:

  • Hälsa - för att se hur din livsstil påverkar din hälsa
  • Kost - för att se hur kosten påverka din hälsa
  • Prestation - för att se hur du kan maximera din träning
Jag var så klart mest nyfiken på Kostanalysen.
Blodproverna analyseras av läkare och svaren mejlas inom några dagar.
Jag fick mitt svar redan nästa dag - fantastiskt!

De värden som man tittar på i kostpaketet är:
  • Blodfetter: kolesterol, HDL, LDL, Triglycerider
  • Blodsocker:Glukos, HbA1c 
  • Järn och 
  • Ämnesomsättning: TSH 
Testbild för prestation


Ja, hur såg mina resultat då?
Riktigt bra faktiskt. Jag hade något förhöjda världen på  kolesterol (som de flesta har) och som idag inte alls anses vara någon särskild hälso- och riskfaktor. Faktum är att det till och med kan ses som positivt, inte minst för oss kvinnor. Dessutom hade jag mycket bra världen på HDL-kolesterolet -  det sk. "goda kolesterolet" som anses ge ett öka skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar.
Blodsockret låg på toppenbra nivåer, ämnesomsättningen var normal och järnnivåerna var också helt normala.
Så om detta är ett resultat av en god kosthållning, så har jag lyckats bra.

Jag har nu inlett ett samarbete med OneLab där jag kan ge möjligheten till mina bloggläsare att prova deras tjänster för att göra en egen häloprofil och samtidigt få 10% rabatt på tjänsten.
För att få denna rabatt uppger du koden "ulrika" i kassan.

Om du känner att du vill ha hjälp med en kostomläggning efter analysen, kan du kontakta mig med dina önskemål och resultatet från analysen. Skicka ett mejl till: ulrikagabriel(snabela)gmail(punkt(com) så får du ett förslag på upplägg och prisförslag.

Läs mer om OneLab och deras tjänster på deras hemsida som är mycket informativ och bra:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...