fredag 17 oktober 2014

Energidrycker - ett folkhälsoproblem


Vi dricker mer och mer energidrycker.
Enligt en ny rapport från WHO dricker 30 % av alla vuxna energidrycker. Av tonåringar dricker hela 68 % energidrycker och skrämmande nog hela 18 % av de som är under 10 år.
Konsumtionen har mer än fördubblats de senaste åren.

Jag talade med en skolsköterska för ett tag sedan som vittnade om att eleverna på gymnasieskolan där hon arbetade började dagen med en energidryck. Det var frukost. Sedan fyllde det på med kexchoklad och mer energidryck på förmiddagen. Inte alla, så klarat, men alldeles för många.
Varför?
Ja det finns säkert fler anledningar, men en av de stora är att det går att sova lite, spela ( eller vara på andra sociala medier) mycket och sent och ändå klara av att vara vaken i skolan.
Du får en kick av drycken.
Den innehåller socker och koffein. Ibland andra sötningsmedel.
Den är hur som helst designad för att ge dig ork och energi.

Koffeinmängden i dessa drycker är ofta stor. Det finns risker för koffeinförgiftning varnar Livsmedelsverket. Problemet blir dessutom större i och med att det går snabbt att få i sig stora mängder. Kaffe som är varmt dricker man inte lika snabbt.

WHO jobbar nu med att kartlägga riskerna med energidrycker. De vill verka för att inför begränsningar av intaget då hälsoproblemen är överhängande. Flera förslag på vad som kan göras för att begränsa både reklam och drickandet jobbas på.
Under tiden få vi vuxna värna om våra unga och försöka hjälpa dem att inte fastna i ett beroende av den här formen av dryck.
Det finns en åldersgräns på 15 år på energidrycker. Det finns en anledning till det.
Se till att det inte finns hemma lättillgängligt.
Uppmuntra till goda sömnvanor och se till att era ungdomar inte är vakna halva nätterna och chattar, messar, spelar och allt vad det nu kan vara. Och det är inte det lättaste - I know.
Och så såklart - föregå med gott exempel!

Du kan läsa mer på SVT-nyheter.
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/who-forskare-varnar-for-energidryck

2 kommentarer:

  1. Såg programmet och förstår inte hur dessa ens kan vara till försäljning. Jag hoppas WHO kommer på ett sätt att stoppa dem!
    Gitte/roesen.se

    SvaraRadera
  2. Ja det är verkligen märkligt att det är ok att sälja dem Gitte. Vi får hoppas på regleringar i försäljningen framöver.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...