måndag 20 oktober 2014

Choklad- och blåbärskladdkaka - utan vete och vitt socker



Kladd kaka är aldrig fel.
Choklad är aldrig fel.
Blåbär är aldrig fel.
I varje fall inte om du frågar mig :-).
Här har jag blandat ihop de tre goda tingen till ett - Choklad- och blåbärskladdkaka.

För att mina två nötallergiska döttrar ska kunna smaka bakade jag denna kaka med quinoamjöl, men du kan lika gärna välja mjöl på förslagsvis hasselnöt eller mandel. Överlag går det självklart att byta ut ingredienser i ett recept utifrån vad du tål, tycker om och har hemma.
Quinoamjölet är rikt på protein och fullspäckat med vitaminer, mineraler och nyttiga fettsyror.

Jag brukar gå efter den gamla devisen - smakar smeten gott kommer kakan också att göra det. Så blanda och provsmaka. Tänk dig att konsistensen ska bli ganska kladdig (innan du gräddar). Inte rinnande och inte fast, utan någonstans där mitt emellan.
Just kladdkaka är svårt att misslyckas med. Det största misstaget du kan göra är att grädda den för länge så att den inte blir kladdig. Så test med provsticka så att den är lagom kladdig i mitten innan du tar ut den ur ugnen.

Du behöver:
100 g smör (kan bytas mot ghee eller kokosolja)
2 ägg
1 ½ dl kokossocker (kan bytas mot honung eller annat sötningsmedel)
1 dl quinoamjöl (kan bytas mot hasselnöts- mandelmjöl eller annat växt-/nötmjöl)
2 msk kokosmjöl
1 tsk bakpulver
3 msk kakao
2 msk blåbärspulver
1 krm salt
2 tsk vaniljpulver
2 dl blåbär (frysta eller färska)
lite smält smör (eller kokosolja) samt riven kokos till att smörja formen.

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull på spisen.
Knäck äggen i en bunke och vispa ner kokossockret till en fluffig smet.
Blanda i en annan bunke ihop alla de torra ingredienserna ordentligt.
Häll ner det smälta smöret och ägg- och kokossockersmeten i mjölblandningen. Blanda om till en jämn och fin smet. Vänd till sist försiktigt ner blåbären så att de håller sig hela och fina.
Häll lite smält smör (eller kokosolja) i en brödform och bröa formen med lite riven kokos.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 20 - 25 minuter.
Låt kakan svalna något i formen innan du stjälper upp den. Den kan med fördel ätas lite ljummen och  serveras med en klick kokosgrädde, lite mandelflarn och flytande honung.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...