fredag 12 september 2014

Morning Glory - smoothie med gurkmeja, ingefära och kanel


En bra start på dagen sätter goda spår i både själ och magen.
Ser ni så fint jag rimmade där :-).
Din första måltid är många gånger den viktigaste, men det är inte säkert att den behöver infalla de tidiga morgontimmarna. En del av oss är frukostmänniskor och behöver direkt fylla på med energi när de vaknar. Andra mår bättre av att låta det gå några timmar, kanske äta en senare frukost eller hoppa på lunchen som ett första mål. Oavsett vad som passar dig bäst är just den första måltiden extra viktig eftersom du då har detoxat kroppen per automatik under natten. Att då välja att fylla på med bra näringsämnen ger extra bra effekt, så passa på.
Dessutom är chansen mycket större att en bra måltidsstart på dagen gör att du med större självklarhet väljer även bra mat vid övriga måltider.
Vi vet ju alla hur det kan sluta om frukosten består av kaffe och ett wienerbröd eller en croissant.... Vi blir toksugna på sött och fett även resten av dagen.

Så ge dig själv bästa möjliga start på dagen och ta hjälp av en frukost som stärker dig och ger dig det du behöver i forma av energi och näringsämnen.
Det här är en fantastiskt god smoothie som du blandar ihop i din mixer. Du kan förbereda den kvällen innan eller blanda den på morgonen. Självklart fungerar den lika bra som ett schysst mellanmål under dagen också.
Basen är någon form av mjölk - mandelmjölk, kokosmjölk eller havremjölk exempelvis. Undvik komjölk då den försurar kroppen och kan ge upphov till inflammationer.
Att boosta den med gurkmeja är toppen. Gurkmeja är känd för att vara en av de absolut kraftfullaste antioxidanter som finns och verkar kraftigt inflammationshämmande tack vare ämnet curcumin som är det som sätter gul och fin färg på bland annat kryddan curry (som innehåller gurkmeja). Curcumin har förutom sina fantastiska antiinflammatoriska egenskaper också visat sig kunna dämpa depression i samma utsträckning som Prozac - dock utan medicinens biverkningar.
Smoothien innehåller också ingefära som du kan blanda i i pulverform eller färsk-riven. Även ingefära har fantastiska antiinflammatoriska egenskaper och motar bort både bakterier och virus. Toppen att ta till under förkylnings- och influensatider.
Kanel sätter god smak och är magens bästa vän. Lugnar en orolig mage och har en förmåga att reglera blodsockret vilket i sin tur kan vara en god hjälp för att minska sötsuget.
För lite smak, konsistens och extra skjuts av vitaminer och fibrer finns det i smoothien också banan och mango/eller ananas. Kokosolja eller linfröolja ger nyttiga fettsyror och chiafröna även de bra fettsyror och ett bra tillskott av protein.

Med andra ord en alldeles perfekt smoothie som smakar fantastiskt gott. Och en bra variant på de annars så populära gröna smoothisarna som definitivt är både goda och nyttiga de med. Men omväxling förnöjer.

Du behöver:
2 ½ dl mjölk (mandel, havre, kokos etc.). Jag valde havremjölk idag.
1 tsk kokosolja eller linfröolja
1 msk chiafrön
½ banan
1 dl frusen mango eller ananas i bitar
1 tsk gurkmeja
½ tsk ingefära (torkad eller färsk)
½ tsk kanel

Gör så här:
Måtta upp och häll upp mjölken i din mixer. Fyll på med övriga ingredienser och mixa ihop till en slät smoothie. Häll upp i glas. Drick och njut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...