onsdag 10 september 2014

Grattis! Du kan få en grönsakshjärnaJag har känt det själv, och nu är det bevisat. Du kan programmera om din hjärna så att den både längtar efter och uppskattar grönsaker och annan nyttig mat.
En nyligen genomförd studie har nämligen kunnat påvisa att hjärnan förändras i sitt utseende när vi äter hälsosam mat. I studien fick hälften av försökspersonerna ändra sin kost så att det åt nyttigare mat = mer grönsaker, frukt, fibrer och lägre GI. Just dessa personer kunde sedan med hjälp av en kamera (som fotograferade hjärnan) visa att deras belöningssystem i hjärnan reagerade positivt när de fick se bilder på nyttig mat.
Ett bevis för att vi lär oss att föredra nyttig mat om vi ser till att äta den.

När jag som kostrådgivare får frågan hur man ska få sina barn att äta mer nyttig mat så är alltid mitt svar:
- Ta bort skräpmaten!
När barnen konstant matas med snabbmat, läsk och godis så kommer både hjärna och kropp att vilja ha just det.
Om man istället byter till bra mat så börjar kroppen att fungera som den ska. Den blir inte störd av socker, tillsatsämnen, smakförstärkare, konserveringsämnen och en massa annat "kollijox". De naturliga signalerna störs av allt detta kontsgjorda och kroppen känner inte längre sitt naturliga behov.
Nu har vi också bevis för att våra hjärnor förändras.
Det är aldrig försent att förändra dina matvanor och din hjärna.
Så frågan är:
- Vill du ha en skräpmatshjärna eller en grönsakshjärna?
Mitt val är självklart ;-)

2 kommentarer:

  1. Spännande och kul att det är bevisat. Jag vill ha en grönsakshjärna och har det för det mesta, men ibland hamnar man i en period av mer onyttig mat. Men man hittar alltid tillbaka till grönsakshjärnan, så det är jag glad för.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är nog de flesta, men då är det bra att veta att lite extra fokus på grönsaker och nyttigheter ett tag, så är man tillbaka i grönsakshjärnan igen ;-).

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...