måndag 8 september 2014

Blomkålsfräs med vitlök, lök och gurkmeja


Jag älskar när det går att kombinera många nyttiga ingredienser i en och samma rätt. När det dessutom går superlätt att laga, passar till det mesta och smakar fantastiskt gott, då är det en "keeper". Blomkål är liksom övriga kålsorter bland det nyttigaste vi kan äta. Det kan du verkligen frossa i med gott samvete. Blomkål och även vitlöken innehåller ämnet allicin som fungerar inflammationshämmande i kroppen och som också sägs ha en "anti-aging"-effekt.
Lök är också ett så kallat superfood som vi bör äta mycket och ofta. Den innehåller ämnen som botar infektioner. Och så har vi gurkmejan då som är en av mina favoriter vad gäller krydda/kosttillskott. Den är suverän på att dämpa inflammationer och har även visat sig kunna lindra/helt få bort depressioner i samma nivå som Prozac - dock utan de negativa bieffekter som läkemedlet kan ge upphov till.

Ja du förstår själv vilken hälsobomb detta Blomkålsfräs är.
Gott att äta till både kött, fisk och fågel. Bara fantasin sätter gränser.

Du behöver (till ca 3 - 4 port):
½ blomkålshuvud
½ gul lök (eller en liten)
1- 2 vitlöksklyftor
1 msk gurkmeja
salt och peppar
stek i kokosolja, ghee eller smör

Gör så här:
Skölj och dela blomkålshuvudet i mindre buketter och lägg ner det i en matberedare. Skala lök och vitlök och dela i mindre bitar. Lägg ner löken i matberedare. Finfördela med hjälp av skärbladen. Häll ner gurkmejan och salta och peppra.
Värm fettet i stekpanna och fräs blomkålsblandningen i några minuter ( ca 5) så att det blir varmt och blir lite lagom stekt. Blomkålsfräset ska fortfarande kännas "spänstigt" och inte bli för mjukt.


1 kommentar:

  1. Ser gott ut Ulrika! Sen så älskar jag blomkål i alla dess former :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...