fredag 5 september 2014

De 10 vanligaste misstagen vi gör ni vi ska starta våra nya och hälsosamma liv


Nu jäklar! Nu är det dags att ta tag i ditt liv och du ska bli den där hälsosamma, energirika, pigga och strålande människan som har gömt sig där inne i dig alldeles för länge.
Känner du igen känslan?
Kan du känna kraften i motivationen vid ett sådant här (eller liknande) tillfälle?
Du vill så mycket och känner dig motiverad till 100 %.
För visst handlar det bara om att hitta motivationen, så går resten av bara farten?
Eller?

Motivation är ett fantastiskt redskap och den ska du ta hjälp av i alla stunder då du önskar förändring. Det är väldigt kraftfull och får dig troligtvis att göra saker som du annars aldrig skulle ha gjort - åtminstone inte på det sättet eller i den utsträckningen.
Men motivation är också en färskvara. Du kan inte förlita dig på att den ska finnas där och pusha dig framåt i all framtid. Du behöver mer än så för att nå dina mål.

 • Du behöver en tydlig målbild. Exakt VAD är det du önskar uppnå med din hälsoförbättring och på vilket sätt kommer du att vinna på det? Tyvärr är vi både kortsiktiga och egoistiska i vårt tänk, vilket leder till att vi gärna lägger av om ett tag om vi "glömmer bort" varför vi håller på med det - speciellt om det kan finnas minsta spår av jobbighet.
 • Du behöver hitta nya rutiner och vanor. Alla nyheter och förändringar i våra liv skapar mer eller mindre kaos. För att förenkla behöver vi hitta enklast möjliga sätt att hålla fast och komma ihåg det nya. Hjärnan älskar rutiner, för det gör att den inte behöver jobba så mycket. Ditt jobb är att bygga upp nya och hälsosamma rutiner som är så enkla som möjligt för dig att följa.

Alla har vi i olika sammanhang bestämt oss för förändringar i våra liv inom ett eller annat område. Vi har känt motivation, viljan har varit urstark och vi har gått ut hårt.
Men efter ett tag så faller det mesta eller kanske till och med allt.
Kvar står du och känner dig besviken på dig själv - igen kanske du tänker.

Här är en lista på de 10 vanligaste misstagen vi gör när vi bestämt oss för att leva ett mer hälsosamt liv. Kanske känner du igen några från tidigare försök i ditt liv?
Det här ger dig möjlighet att fundera på hur du ska göra nästa gång du känner att du vill se till att få in mer hälsa och välmående i livet. För om du inte ska göra på det här sättet (igen?), hur kan du då göra istället?
 1. Du bestämmer dig för att totalt lägga om kosten från skräpmat till ultimata hälsokosten alternativt följa den senaste trend dieten.
 2. Du köper gymkort och kort på simhallen. Bäst att göra det på en gång så att du verkligen kommer igång.
 3. Du tänker inte tillåta dig några misstag eller snedsteg utan kör all in ända tills du nått ditt mål. Målet kan vara att väga X antal kilon, komma i partyblåsan eller orka springa Midnattsloppet.
 4. Du prioriterar bort annat som tidigare var viktigt i ditt liv.
 5. Du inför TOTALT godisförbud vilket innebär att det mesta av det du åt tidigare är helt uteslutet.
 6. Du idiotförklarar alla andra som inte tänker och agerar som du gör nu som nyfrälst hälsofreak. Hur kan man bara leva så ansvarslöst, vara så lat och ha så dålig karaktär?!?!?!. Att du själv var där för en och en halv vecka sedan har du helt förträngt.
 7. Du siktar direkt in dig på att springa ett Maratonlopp om ett par månader. Visserligen har du inte sprungit något de senaste åtta åren, men nu kommer du att kunna fokusera ordentligt och lägga all ledig tid på träning, så det är inga problem.
 8. Du letar all information du kan hitta från kost- och träningsexperter och följer deras råd slaviskt. Ska du nu göra det här ska du verkligen se till att göra det rätt och på bästa möjliga sätt.
 9. Du tillåter inte några avsteg från din plan. Värk, feber, magont, kallsvettningar, nedstämdhet och allt vad det kan handla om ignoreras. Det handlar om att ha karaktär och följa din plan för att nå ditt mål. 
 10. Roligt??? Det handlar inte om att ha roligt. Det här är en livsmission som har ett visst pris. Att ha roligt har du inte tid med. Fokus år på målet och då måste du bita ihop och försaka en del. Det kommer att vara värt det. Eller?
Ja, kan du se en röd tråd här?
Kanske känner du igen dig i en eller flera av exemplen?
Så här tänker en person som går "All-in". Ska det göras så ska det göras ordentligt. Det finns inget annat. I varje fall inte tills du stöter på patrull. 
Det finns ingen (eller extremt få) som orkar hålla på så här mer än väldigt kortsiktigt.
Får du en chans att ge upp, så kommer du förr eller senare att ta den. Och då kommer du dessutom att känna dig som värsta loosern och strunta i precis allt som du vet att du bör göra för att må bra.
Du har ju ändå redan misslyckats (igen)!

Fundera på hur du kan göra istället för att hitta de enkla förändringarna.
Vad kan du börja med som kommer att vara ett steg i rätt riktning för ett hälsosammare liv? Redan idag?
Vilket blir ditt första steg?
Tag bort en dålig vana i taget och ersätt den med en som är bättre.
När du har hittat en rutin i det som fungerar, så tar du nästa.
Bygg på och förändra successivt,
Då ökar förutsättningarna med gigantiska proportioner att du ska lyckas.
Och du kommer att må bättre på alla sätt och vis.

Vad väntar du på?
Vad kan du göra redan NU?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...