måndag 4 augusti 2014

Njutit av semester - och skönt att komma hem

Frukostvy över Medelhavet från balkongen

Så här vacker har min frukostutsikt sett ut de senaste två veckorna. Jag och familjen har spenderat två veckor i en lägenhet i Nice på Franska Rivieran. Underbart som vanligt.
Det är skönt att komma hemifrån.
Givande att leva efter andra rutiner för en period.
Spännande att prova nytt och utforska omgivningar.
Nya vyer, nya dofter, nya bekantskaper.
På två veckor hinner man skaffa sig nya vanor som passar efter behov och omständigheter.


Vi uppskattar att hyra en lägenhet när vi är på semester för att kunna bo "mitt i kulturen" vi besöker. Det blir en lite annan dimension än att bo på hotell. Hotellvistelser har definitivt också sin charm och det kan vara fantastiskt skönt att få frukosten serverad, golven torkade och sängarna bäddade varje dag.
Men i "eget boende" kommer man närmare staden, människorna och kulturen.
Att gå i matbutikerna och försöka hitta personliga favoriter och önskemål sedan tidigare och traditionell mat från platsen man besöker är en upplevelse bara det. Det är inte alltid lätt att förstå innehållet i produkterna - speciellt inte när man som jag inte talar franska alls ;-). Men lite lär man sig för varje gång och hittar ganska snart sina favoriter.

Nice är en fantastisk storstad med puls och liv med Medelhavet som granne. En perfekt stad att resa till med barn. Det var jag själv tveksam till från början när min man föreslog resmålet för första gången för några år sedan då barnen var yngre. När jag då Googlade "Nice" hittade jag information om att det var en av Europas mest barnvänliga städer att turista i.
Fransmännen är vänliga och hjälpsamma. Jag som inte talar språket kan ändå göra mig förstådd med hjälp av engelska, kroppspråket och några leenden.

När det gäller maten under semestern så vill jag till viss del behålla mina goda matvanor och rutiner som jag har vanligtvis, samtidigt som jag inte vill låta det begränsa mig. Jag har inga "förbud" vad gäller maten annars heller. Vetemjöl äter jag inte (väldigt, väldigt sällan och då i minimal mängd) för att jag är allergisk och socker försöker jag vara sparsam med.
Men jag har inga problem att njuta av en glass, god choklad eller något annat sockersött under semestern. Det ger mig inget dåligt samvete alls. Dock nöjer jag mig med mindre mängder då det helt enkelt inte smakar så gott - som jag ofta hoppas ;-).

Utbudet av ekologisk mat i Nice var helt ok, och vi hittade det mesta vi behövde i närbutiken. Det fanns dock inte lika stort utbud av ekologisk frukt och grönsaker som vi är vana vid hemma i Sverige.
Karikatyren av fransmannen som går med en baguette under armen stämmer verkligen. Baguetter verkar fortfarande vara deras basföda. De är är också väldigt förtjusta i sötsaker i form av olika bakverk och andra godsaker.
Nu är jag inte någon expert på fransmännens hälsa, men nog tycker jag att de sedan vi var här och semestrade första gången för ett antal år sedan märks att även fransmännen ha antagit en "större rondör". De äldre männen och kvinnorna ser ofta "krumma" ut och verkar ha ont i kroppen. Med andra ord är inte heller fransmännen "immuna" mot sockrets och vetemjölets verkningar.

Efter två veckors njutning med sol bad och god mat, så finns det ändå saker som jag har längtat efter och som uppskattas extra mycket när jag nu har kommit hem igen. Här är några av dem:

 • Min mixer så att jag kan blanda lite gröna smoothies när andan faller på.
 • Chiafrön - hittade inte någonstans i Nice. Nu ska det bli Chiapudding och Chiashots.
 • Två toaletter - istället för en.
 • Min egen säng - inget går upp mot den.2 kommentarer:

 1. Tycker också mycket om Franska rivieran och var där en del som barn, vi campade dock då. skulle gärna åka dit igen med min familj och då skulle lägenhet passa oss bättre bl.a pga av allergi barn.Får jag fråga hur ni hyrde lägenhet? Privat eller via lägenhetsuthyrnings firma (heter det så) : ) Önskar dig en fortsatt skön dag

  SvaraRadera
 2. Ja Franska Rivieran är verkligen toppen. Kul om du kunde ta med dig hela familjen. Vi har hyrt lägenheter privat av svenskar genom Blocket. Vi har också allergier i familjen och har hyrt boenden som varit rök- och djurfria och det har fungerat toppen.
  Lycka till med semesterplanerna framöver och fortsatt trevlig sommar :-).

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...