fredag 1 augusti 2014

Ekologiskt ÄR nyttigare


Flera stora undersökningar på senaste tiden har påvisat att det verkligen är så att ekologisk mat är mat med ett bättre näringsmässigt innehåll - alltså innehåller mer vitaminer, mineraler och antioxidanter.
Alltså är det inte bara det faktum att vi genom att välja ekologisk mat minskar vår intag av oönskade kemikalier och andra konstigheter. För att nämna ett exempel var det detta som professor Carlo Leifert och hans team vid Newcastle University kom fram till. Deras studie visar bland annat att innehållet av antioxidanter i frukt och grönsaker var mellan 19 - 76 % högre i de som var ekologiskt odlade än de som behandlats med olika kemikalier, insektsbekämpningsmedel etc.

Antioxidanter är de vitaminer och mineraler som hjälper våra kroppar att bekämpa de fria radikaler som vi får i oss både genom kosten, men även helt naturligt genom luften när vi andas. Fria radikaler kan enklast jämföras med att de skapar "rost" i vårt system och bland våra celler medan då antioxidanterna fungerar som ett rostskyddsmedel. Det är alltså bra om vi med kostens hjälp kan få i oss så mycket antioxidanter som möjligt - det öka möjligheten till att leva ett långt och friskt liv.
Generellt kan sägas att den som väljer mat som (naturligt) innehåller mycket färg, som frukt och grönsaker, också får i sig mycket antioxidanter.

Då mycket av maten vi äter idag inte innehåller så mycket antioxidanter som den ursprungligen gjort på grund av utarmade jordar, för snabb tillväxt (växterna hinner inte växa och mogna klart i solen som är vår främsta källa till energi), kemikalier etc. så behöver vi idag i  större utsträckning än tidigare hjälpa till med att fylla på med bra antioxidanter i form av kosttillskott.
Men som sagt, ju bättre och renare mat du får i dig, desto större chans att du också i grunden har ett bra intag av antioxidanter.

Passa på nu i skördetider att välja både ekologiskt och närodlat. Det är verkligen läge att frossa i det naturen har att erbjuda. Ät frukt och grönt med kärlek både till dig själv och naturen och känn tacksamhet till de som väljer att odla ekologiskt för både din och jordens hälsa.
Det gör jag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...