måndag 25 augusti 2014

Gör ditt eget ekologiska bodybutter


Det är faktiskt inte så svårt alls att göra sina egna hudvårdsprodukter. Om du gör det har du också full koll på vad du har i den och kan anpassa efter dina egna behov och önskemål. Här har jag gjort min favorit - Bodybutter med lavendel. De enda ingredienserna som behövs till grunden är:

  • Sheasmör
  • Kokosolja
  • Jojobaolja


Sedan kan man välja att sätta till den doft som man önskar i form av någon eterisk olja. Då kan man utgå både från vilken verkan som oljan har. Här har jag valt lavendel som har en härlig doft och en lugnande effekt på huden. Perfekt för hy som är torr, kliig, har eksem eller andra kliande utslag. Du kan också välja efter den eller de dofter du uppskattar.
Jag kan nämna att min mamma har haft problem med klåda på en arm i många, många år.Jag tror att hon har provat precis allt för att bli av med klådan - mediciner, krämer, kortison etc.
Inte förrän hon provade detta bodybutter med lavendel försvann problemen. Så jag har en stående beställning från henne.
Oljorna smälts samman

Du behöver:
2 delar sheasmör
1 del kokosolja
1 del jojobaolja
eterisk olja efter ditt val 

Gör så här: 
Lägg sheasmör, kokosolja och jojobaolja i ett metallmått som du ställer i en vattenbad i kastrull på spisen. Det räcker med vatten som når bara några centimeter upp på metallmåttet. Värm försiktigt. Vattnet ska inte koka häftigt. Låt alla ingredienserna smälta tillsammans medan du rör om. När allt har smält och vätskan är nästan klar så är det färdigt.
Ställ in de smälta ingredienserna i kylskåp och låt de svalna där i 1 - 1½ timme.
Mixat bodybutter

Ta sedan ut och mixa med mixerstav eller om du har stora mängder i mixer eller matberedare så att du får en krämigare och fluffigare massa.
Droppa sedan successivt ner de eteriska dropparna. Ta inte för mycket på en gång. Prova gärna att smörja lite på huden och känn efter hur doften blir efter en stund. Droppa i mer droppar om du vill ha starkare doft. Mixa så att det blandas väl.

Skeda upp ditt bodybutter i burkar som kan förslutas ordentligt med lock. Jag har beställt några plastburkar som jag använder om och om igen. Jag brukar också spara små och fina glasburkar med lock som jag diskar ur och fyller med bodybutter. Perfekt att ge bort i present.

Säkert finns det flera ställen att beställa råvarorna ifrån. Jag har hittills beställt från Hemgjord.se som har ett stort utbud av bra produkter och allt du behöver när du tillverkar dina egna hudvårdsprodukter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...