fredag 29 augusti 2014

"Färskost" på cashewnötter (mjölkfritt)


En suveränt god "ost" som passar toppen på en bit fröknäcke, eller som dipsås för att nämna några exempel. Ja den är så god att du kanske äter den rakt av med sked ur burken.
Basen är cashewnötter som du blötlägger ett par timmar innan du mixar ihop osten. Blötläggningen är dels för att göra cashewnötterna mjukare i konsistensen, men den bidrar också till att minska den fytinsyra som finns i nötter. Fytin är ett ämne som finns bland annat i nötter, frön och olika sädesslag. Det är till för att skydda fröna från mögelangrepp och skadedjur bland annat. Människan tål fytinsyra bättre än skadeinsekter, men en del är känsliga för den och kan få problem med magen. Ett annat problem med fytinsyran är att den hämmar upptaget av viktiga vitaminer och mineraler vilket kan göra att vi kan få brister och därmed blir sjuka.
Förr i tiden blötlade man alltid säd och nötter innan tillagning, och kanske är det en klok vana som vi bör gå tillbaka till. Du som brukar bli lite "mullrig" i magen eller lätt får magknip efter att ha ätet sädesslag,nötter, frön och även ris kan prova att blötlägga några timmar innan du tillagar eller äter dem för att se om de fungerar bättre.

Du behöver:
2 dl cashewnötter (naturella)
1 msk citronsaft
ca 3 - 4 msk vatten
1 tsk äppelcidervinäger
1 msk kokosolja
en nypa havsssalt eller himalaya salt

Gör så här:
Skölj cashewnöttern och blötlägg dem i vatten i två timmar. Häll av vattnet och skölj dem väl igen.
Mixa nötterna med hjälp av mixerstav eller i matberedare/mixer till en smet. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en jämn smet. Ta det försiktigt med vattnet. Tillsätt lite i taget tills du får en bra konsistens. Smaka av så att du får lagom mycket salt.
Färdigt att äta och njuta. Förvara i kylskåp.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...