fredag 18 juli 2014

Kokoschokladkaka med bär - vete- och sockerfri


 

Egentligen skulle jag experimentera fram kokossmör som jag var nyfiken på. Det gjorde jag också, men fortsatte och resultatet blev denna delikata Kokoschokladkaka med bär. Oerhört smaskig.

Om vi börjar med kokossmöret, så är det helt enkelt riven kokos som har körts i matberedare i ca 10 minuter till en jämn och välsmakande smet. Kokossmöret blir inte lika fett som kokosolja och har en sötare och godare smak. Man kan också rosta kokosflingorna lätt i stekpanna innan de mixas för en ännu finare smak. Häll bara en påse riven kokos i matberedaren och kör på full effekt ca 10 minuter. Förvara sedan i rumstemperatur i burk med lock.
Kokossmör kan användas på liknande sätt som kokosolja, men passar bättre till desserter och röror där man kokosolja blir för fet och tung i både smak och konsistens.


För att sedan göra Kokoschokladkakan så behöver du:
4 msk kokossmör
1 msk kokosolja
3 msk honung eller agavesirap
2 msk kakao
1 tsk snabbkaffe utblandat i 3 msk varmt vatten
2 dl riven kokos
1 dl havregryn
2 nypor Himalaya salt
100 g mörk choklad
valfria bär samt kokosflakes till dekoration

Gör så här:
Mixa samtliga ingredienser utom den mörka chokladen i din matberedare tills den blir en jämn och fin massa.
Lagg plastfolie i botten på en brödform och tryck sedan ut degen i botten av formen med hjälp av en sked så att den blir väl packad.
Smält chokladen i vattenbad eller i mikrovågsugn. Bred den smälta chokladen över bottnen och dekorera genast med bär och kokosflakes som du trycker till lätt så att
de fastnar i chokladen.

Förvara svalt tills chokladen har stelnat.
Lyft ur kaka med hjälp av plasten ur formen och skär upp den i lagom stora bitar.

Ät  och njut!









1 kommentar:

  1. Vågar inte ens ge mig på den... ser allt för god ut ;)...

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...