måndag 7 juli 2014

Har du zinkbrist?

Det är betydligt vanligare att vi har brist på mineraler än på vitaminer. En mineral som vi lätt får brist på är zink. Zink har många viktiga funktioner i våra kroppar. Bland annat behövs zink för att kroppen ska kunna omsätta proteinet vi äter, för att hjärnan ska fungera optimalt och för DNA-omsättningen bland annat.
Zinkbrist är svår att upptäcka. Ett vanligt problem är att immunförsvaret försämras, vi kan få hudproblem och även blir trötta och håglösa. Många upplever att aptiten försämras eller att smaksinnet blir sämre.
När vi har för lite zink i kroppen ökar istället nivåerna av koppar, vilket leder till toxicitet vilket kan ligga till grunden för en rad olika obalanser och problem.

En stor fördel med zink är att det är mycket lätt att testa själv om man har brist. Helhetshälsa har en flytande zink - ZinkStatus som du dels med fördel kan använda som tillskott vid behov, men även kan göra egna tester med för att se om du har brist.
Du tar en tesked flytande zink i munnen och sköljer runt den under 20 - 30 sekunder (utan att svälja). Om du inte känner någon smak alls, så har du zinkbrist. Känner du en lätt söt smak eller metallisk bismak efter en stund har då liten eller måttlig zinkbrist. Om det smakar riktigt illa, ofta till den grad att du måste spotta ut zinken så har du bra nivåer av zink i kroppen och behöver inte ta några tillskott.
Du behöver alltså inte gå till läkaren för att ta prover eller ta tillskott "för säkerhets skull", utan kan lätt prova hemma själv om du behöver fylla på förråden av zink.
Själv testar jag mig regelbundet för att vara säker på att jag har bra nivåer.

Behöver du ta tillskott så är det flytande zink du ska ta då kroppen har svårt att tillgodogöra sig zink i tablettform.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...