onsdag 23 juli 2014

Gör dina egna tacochips - gott och enkeltDe tacochips du köper i affären är visserligen väldigt goda, men de innehåller ofta en hel del onödiga tillsatsämnen och även en del socker och andra smakförstärkare. Härom dagen testade jag att göra egna tacohips på majsmjöl och tacokrydda. Det blev superduper goda och kommer definitivt att göras igen. Jag gjorde två varianter en med och en utan ost. Båda lika enkla att göra.

Du behöver (räcker till två plåtar):
3 dl majsmjöl
1 dl skalade sesamfrön
3 msk spylliumfröskal
½ dl raps- eller olivolja
3 dl kokhett vatten
40 g/ca 4 msk tacokrydda - motsvarar en påse färdig blandning, men se över innehållet så att det inte blir en massa socker och smakförstärkare.
2 dl riven smakrik ost (om du vill ha ostsmak)
Vill du göra din egen kryddblandning kan du göra en sats som räcker till flera tillfällen:
1 msk chilipulver
1 msk anchochilipulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk mald spiskummin
2 tsk torkad oregano
1 tsk chili flakes
3 krm salt
2 krm råsocker 
(recept på tacokrydda från Allt om Mat)

Gör så här:
Blanda majsmjöl, sesamfrö, psylliumfröskal och krydda i en bunke. Häll på oljan och de varma vattnet. Rör om ordentligt. Låt stå ca 10 minuter. Om du vill ha ostsmak blandar du sedan ner osten. Jag valde att göra en plåt med ostsmak och en utan, så jag använde endast 1 dl riven ost.
Lägg bakplåtspapper på två plåtar och klicka ut hälften av degen på varje. Lägg ett bakplåtspapper över degen och antingen tryck ut med händerna eller använd dig av kavel för att göra degen så tunn som möjligt. Själv tycker jag att det känns nästan terapeutiskt att trycka ut den mjuka och varma degen med bara händerna, så jag ägnar gärna en stund åt det. Gör sedan likadant med den andra plåten.
Ställ in plåtarna samtidigt i ugnen om du har varmluftsugn på 150 grader. Har du inte varmluftsugn får du ta en plåt i taget och då höja temperaturen ca 15 grader.
Låt gräddas i ugnen i 30 minuter. Sänk sedan temperaturen till 100 grader och låt stå ytterligare 20 minuter. Ta sedan ut plåtarna och klipp tacochipsen i lagom stora bitar medan de ännu är mjuka. Ställ in plåtarna med de delade tacochipsen på eftervärmen i ugnen och låt dem stå där tills ugnen har svalnat.

Tacochips med ost

Tacochips utan ost
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...