onsdag 2 juli 2014

Blomkålsgratäng med kokosmjölk och sesammjölNu är det säsong för blomkål. Denna ofta bortglömda kålsort som dessvärre har fått en liten "tråkighetsstämpel" över sig. Kanske är det för att den är lite färglös?
Jag gillar blomkål. Precis som alla andra kålsorter är blomkålen en riktig hälsobomb. Blomkål innehåller folsyra som är extra viktigt för gravida kvinnor att få i sig för att stärka fostrets utveckling, Folsyra är också bra för att motverka cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.
Precis som vitlök innehåller blomkålen ämnet allicin som är känt för att hämma inflammationer. Det sägs också kunna motverka åldrande.
Det finns en hel del vitamin C i blomkålen och dessutom är den rik på hälsosamma fibrer.
Den sägs också ha en avgiftande effekt på levern.

Jag tycker att det är gott att knapra på rå blomkål, kanske till en god dipsås eller som bitar i en sallad.
Det är också gott att göra blokålsmos som en variant till klassikern potatismos.
Här har jag gjort en gratäng där jag valt att använda kokosmjölk istället för vanlig mjölk eller grädde. Det ger en fin smakkombination och gör att rätten även passar till de som väljer bort mjölprodukter i kosten. Dessutom använder jag mig av sesammjöl som ger en god och nötaktig smak och som har jättebra näringsvärden - mycket protein, fibrer och nyttiga mineraler.

Du behöver:
1 mellanstort blomkålshuvud
1 tetra/burk kokosmjölk
1 dl sesammjöl
½ - 1 tsk sambal oelek
salt och vitpeppar
1 msk Lantbuljong citrongräs & chili från Renée Voltaire
ev. riven ost
olja (kokos, oliv, raps eller linfrö) att smörja ugnsformen med

Gör så här:
Skölj och dela blomkålshuvudet i mindre buketter. Koka upp dem i kokosmjölken ca 6 - 8 minuter. Smörj en ungsform med oljan. När blomkålen har kokat klart tar du ur buketterna och lägger dem i formen. Vispa ner sesammjölet, sambal oelek, buljong, och lite salt och vitpeppar i kokosmjölken och häll det sedan över blomkålen. Om du vill kan du strö lite extra sesammjöl över gratängen innan den gräddas och/eller lite riven ost med god smak.
Grädda i 200 grader ca 15 minuter tills gratängen fått lite färg.
Servera till kyckling eller till kött.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...