onsdag 25 juni 2014

Kokosyoghurt - gör själv med Helhetshälsas Probioplex


Komjölksprodukter är det många som mår bättra av om de utesluter ur kosten. Det beror på att många dels har svårt att bryta ner laktosen (mjölksockret), men man kan även ha svårigheter med att bryta ner proteinet kasein. Är du överkänslig mot mjölk kan de yttra sig i en uppblåst och orolig mage, men även i form av olika inflammatoriska sjukdomar. Mitt råd till dem som har ont i kroppen eller lider av någon inflammatorisk sjukdom är alltid att prova med en kost helt utan mjölkprodukter under ett par veckor för att se om det blir någon förbättring.
Men yoghurt då? Är inte det hälsokost om något?
Ja det har de flesta av oss fått lära oss att yoghurt är bra för oss. Och det stämmer i de allra flesta fall. Yoghurten innehåller nämligen nyttiga bakterier - probiotika som är väldigt bra för våra tarmar och därmed hela vårt immunförsvar. Att syra mjölkprodukter så att det blir yoghurt, men även creme fraiche, grädde och smör gör att våra kroppar betydligt lättare kan bryta ner både laktosen och inte minst kaseinet.
Så väldigt många klarar av framför allt yoghurt som innehåller mycket nyttiga bakterier, men måste avstå ren mjölk och kanske även grädde och andra mindre syrade produkter.
Som med allt annat är det individuellt vad du tål, så prova dig gärna fram och känn efter hur kroppen mår.

Ett bra tips som dessutom blir väldigt gott är att du lätt själv hemma kan syra din egen mjölk. Då kan du även använda dig av andra typer av mjölk om du inte vill ha komjölk. Här har jag exempelvis syrat kokosmjölk och det blev en jättegod kokosyoghurt av den. Du kan välja "mjölk-sort" själv och använda dig av kokosmjölk som jag, eller havremjölk, mandelmjölk, rismjölk, hasselnötsmjölk, sojamjölk eller vad du föredrar.

Du behöver:
3 dl växt- eller nötmjölk
Gör så här:
Häll mjölken i en skål. Öppna kapseln med probiotika och strö den över mjölken. Rör om ordentligt med en träslev - probiotika gillar inte metall.
Låt stå övertäckt med kökshanduk på ett varmt ställe i köket minst 24 timmar. Efter 24 timmar rör du om ordentligt och provsmakar. Det ska smaka surt som yoghurt. Om det inte är tillräckligt surt låter du det stå några timmar till. Min kokosyoghurt fick stå 36 timmar innan den var klar.

Yoghurten blir ganska tunnflytande i sin konsistens. Som drickyoghurt ungefär. Om du vill ha den mer fast kan du med fördel blanda i lite chiafrön och låta stå kallt 10 - 20 minuter. Smaksätt sedan gärna din yoghurt med färska (eller frysta) bär och kanske lite flytande stevia om du önskar.
Du kan också förkorta kultureringstiden genom att ställa in yoghurten i ugnen på 50 grader. Låt ugnsluckan stå på glänt. Det tar ca 6 - 7 timmar i ugnen.

För övrigt är Helhetshälsas Probioblex ett givet tillskott att ta med på semestern - inte minst när du reser till andra breddgrader med annan mat- och bakteriekultur. Genom att ta tillskott av dessa goda magbakterier kan du rädda din mage från diverse olika magåkommor som inte är så nöjsamma (men ack så vanliga) under semestern.2 kommentarer:

  1. Hur mycket färdig yoghurt blir det av 3 dl mjölk?

    Undrar,
    Anna

    SvaraRadera
  2. Synd att kapslarna innehåller soja- och mjölkprotein!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...