måndag 23 juni 2014

Får hela du gå på semester?Semestertider - härliga tider!
Eller?
För många är semestern årets höjdpunkt och något man längtar efter och ser fram emot redan innan den pågående semestern är slut, nästan. Och visst är semester härligt och kan ge oss ett skönt avbrott från vardagen och en möjlighet att fokusera på sådant som vi kanske inte annars hinner med eller väljer att prioritera.

Att planera och ha något att se fram emot får oss att må bra.
Men om vi lägger alldeles för mycket fokus på framtiden och det vi ska/vill uppleva och uträtta är risken att vi glömmer att leva i nuet. Blir sen inte den efterlängtade resan eller vad det nu är vi har sett fram emot precis så underbart fantastiskt som vi har planerat riskerar vi att bli väldigt besvikna dessutom.
Konsten är som vanligt att hitta en balans mellan att leva här och nu - att sätta lite guldkant på vardagen och se till att göra roliga saker även då. Inte att spara allt till semestern.
Och självklart ska vi om vi önskar planera för en ledighet som vi fyller med saker vi längtar efter också.
Det finns utrymme för båda delarna.

För en del är det inte främst sköna och efterlängtade saker vi fyller semestern med, utan snarare ska vi hinna med allt sådant som vi inte hunnit med innan. Det ska målas, renoveras, röjas, rensas och besöka avlägsna släktingar land och rike runt. En del kan självklart vara både behövligt och roligt på en och samma gång, men för många "måsten" blir sällan en positiv upplevelse.
Här gäller det att fundera på om du verkligen "måste" göra allt detta under din semester. Sätt dig ner och titta igenom "kravlistan" och ta en diskussion med berörda familjemedlemmar och andra inblandade om hur det ser ut.
Kan något strykas helt?
Eller kanske göras lite längre fram?
Meningen med semester är ändå att du ska vila upp dig och få lite lugn och ro också.

Tänk på HELA dig under semestern.
Fundera på vilka behov du faktiskt har under din ledighet.
Om du har det stressigt i arbetslivet kan det vara extra viktigt att du ger dig tid till att bara vara. Låter bli att planera så mycket och tar dagen som den kommer. Eller gör sådant som känns kravlöst för dig.

Vad behöver din kropp?
Behöver den vila, avslappning och återhämtning?
Eller behöver den snarare få vara aktiv och i rörelse?
Behöver du båda delarna?
Hur kan du då se till att få in det?

Vad behöver din själ?
Behöver den vila från nya intryck och bara få landa i här och nu?
Eller behöver du en annan sorts stimulans och utveckling än du får till vardags?
På vilket/vilka sätt kan du se till att få det du behöver?

Tänk till lite före.
Skriv ner vad du önskar dig och vad du behöver och fundera på hur du kan hitta en bra balans. Säkert måste du anpassa dig till andras behov också, men genom att prata om situationen och ge alla inblandade utrymme för det som önskas och behövs brukar det kunna bli en bra lösning.

Sist men inte minst. Se till att njuta av både stort och smått. Uppmärksamma en vacker solnedgång, trevlig sällskap, en tropisk drink eller en saltstänkt bris. Det är alla dessa små härliga upplevelser som tillsammans kan bli känslan av en alldeles underbar semester - även om inte alla bitar blev precis som du planerat. Oftast är det just dessa små guldkanter som du sedan minns med glädje.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...