måndag 16 juni 2014

Ägg- och blåbärssufflé: perfekt för 5:2-detox


Jag tycker att det är så roligt att ständigt försöka hitta på nya, nyttiga, goda och hälsosamma maträtter/frukostar/bakverk/mellanmål etc. Jag utgår ifrån råvaror som är nyttiga och försöker hitta nya och bra kombinationer som passar människan i farten som vill äta nyttigt och gott. Konsten är att hitta en bra balans mellan protein, fett och kolhydrater där kolhydraterna inte ska vara i övervägande mängd och av de långsammare slaget.
Ägg är ett suveränt livsmedel. Proteinrikt, mättande och fullt av nyttigheter. Ett eller flera ägg till frukost eller mellanmål är ett säkert kort. Jag brukar alltid tipsa om att ha ett eller ett par ägg (kokta givetvis) i handväskan när du är på språng och om du inte vet om och när du kan hitta något bra att äta. Med ett ägg i magen står du dig länge.

Men ägg kan också bli lite tråkigt och enahanda, så därför ville jag hitta en måltid där ägget fortfarande är grunden, men med lite smak av något annat. Här mixar jag ett ägg med fiberhusk och bär och tillagar i mikro, i ugn eller kokar i vattenbad - det som passar dig bäst. Bären kan varieras efter tycke och smak och du kan givetvis välja annan smaksättning likväl. Våga experimentera!

Fiberhusk är toppen för magen tack vare sitt rika innehåll av fibrer. Det kan vara bra att se till att dricka ordentligt under dagen när du äter livsmedel med fiberhusk eftersom du annars riskerar att få förstoppning. Så ta ett extra glas vatten för att vara på den säkra sidan.

Du behöver:

1 ägg
1 msk fiberhusk
½ dl blåbär eller andra bär
ev. söta med Stevia droppar/stevia strö eller honung
kokosfett att smörja formen med

Gör så här:
Mixa samtliga ingredienser med mixerstav (det går att blanda och mosa med gaffel också om du vill). Smörj en mugg eller form som tål värme med kokosfett och häll sedan smeten i den.
Vattenbad: Koka upp vatten i en kastrull och ställ ner muggen i det kokande vattnen. Låt stå där i ca 15 minuter.
Mikrovågsugn: Mikra på full effekt i 2 minuter.
Ugn: Grädda i 200 grader i ca 10 minuter.

Servera med lite färska/tinade bär på toppen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...