onsdag 11 juni 2014

10 sätt att ta hand om dina känslor utan att döva dem med mat

Händer det att du äter fast du egentligen inte är hungrig? Du kanske mer är sugen? Eller så äter du för att du är ledsen, arg, frustrerad, har långtråkigt, känner dig stressad eller kanske för att du har något att fira?
Då är du inte ensam. Vi äter alla på grund av känslor ibland. Men för en del blir detta känsloätande ett riktigt problem. Dels handlar det om att vi inte går till botten med våra känslor. Ofta är vi inte ens medvetna om vad det är vi känner - det är mer någon sort olustig känsla av att inte vara lugn och tillfreds. Något som är obekvämt och obehagligt och som du enklast och snabbast kan få bort - genom att stoppa något i munnen. Oftast något sött och kanske också fett.
Om detta känsloätande sker allt för ofta, så leder det också till att du kommer att gå upp i vikt och även kan drabbas av de sjukdomar som är förknippade med det Metabola Syndromet: diabetes, högt blodtryck, dåliga värden på blodfetterna, försämrade kolesterolvärden mm.

Det finns alltså många anledningar att fundera på varför du äter de där som du kanske inte hade planerat att äta och som du inte mer än väldigt kortsiktigt mår bra av. För en påse chips eller en chokladkaka kan absolut ge dig en tillfällig känsla av välbefinnande.
Nästa gång du på ren rutin öppnar skafferidörren för att se om det finns något "ätbart" (= sött, fett och onyttigt), stanna upp istället och försök att fundera på VAD det är du egentligen känner och VARFÖR du vill äta. Att ta hand om dina känslor kan du göra på många andra sätt än att äta. Här är några exempel:
  1. Djupandas. Vid stress andas vi kortare andetag vilket stressar hela ditt system. Genom att sätta eller lägga dig bekvämt och fokusera på att andas långsamt kan du snabbt och enkelt sänka stressnivåerna i kroppen. Ta ett djupt andetag in genom näsan och låt luften sakta fylla lungor och så att det känns som om luften går ända ner i magen. Håll kvar luften där en liten  stund och andas sedan långsamt ut. Försök att hålla utandningen längre än inandningen. Det stimulerar kroppens lugn- och ro system. Ibland kan det räcka med bara 3 - 4 sådana lugnande andetag, men givetvis är det bättre om du kan avsätta några minuter till att bli lugn och tillfreds.
  2. Skriv. Ta fram papper och penna och skriv ner dina tankar. Få ut det du känner och tänker på papper. Genom att få tankarna att lämna ditt huvud så kommer du att känna en lättnad. Det ger dig också möjlighet att betrakta dina tankar "utifrån" vilket gör att du kan få nya perspektiv på dem. Kanske hittar du lösningar eller om inte annat får lite perspektiv på och förståelse för dem.
  3. Prata. Ring en vän eller ännu hellre stäm möte med en person som du uppskattar att prata med. Att sätta ord på sina tankar och med hjälp av en annan person få lite perspektiv på dem är ett bra sätt att få ordning på dem.
  4. Krama. Att kramas, sitta nära och röra vid någon gör att din kropp utsöndrar oxytocin - ett lugn- och ro hormon som är väldigt behagligt. Du kan krama din parter, dina barn, gosa med katten eller vem/vad du nu har i din närhet. Du kan även krama om dig själv och ge dig lite omtanke och kärlek.
  5. Massage. Återigen handlar det om beröring som får oss att må väldigt bra. Låt någon du känner få massera dig eller boka tid hos en professionell massör. Det får kroppen och själen att både må bra för stunden och får en längre och mer djupgående effekt.
  6. Gå en promenad. Eller gör något annat fysiskt - spring, gå till gymmet, dansa, hjula. Det får kroppen att bilda en massa endorfiner som får dig att må bra och stresshormonerna att försvinna.
  7. Sov. Ta en tupplur mitt på dagen om du känner att du behöver eller se till att komma tidigare i säng på kvällen. Sömn ger en underskattad hälsoboost och ibland är det just sömnbrist som orsakar stress, depression eller andra icke önskvärda symptom.
  8. Vistas i naturen. Att vara utomhus har en oerhört helande och välgörande effekt på vårt välmående. Det finns många vetenskapliga undersökningar som påvisar naturens goda effekter på vår psykiska hälsa. Vatten och skog brukar  uppskattas av många, men det viktigaste är att du  hittar ett ställe som just du uppskattar att vistas på. Det kan vara i din trädgård, i en skogsdunge eller längs en å-kant. Ta en promenad eller sätt dig bara ner och njut av allt det vackra och årstidernas växlingar.
  9. Var kulturell. Gå på teater, se en film eller besök en konstutställning. Gör något som du själv uppskattar. Att njuta av ljud, bilder eller upplevelser på olika sätt får dina må-bra hormoner att flöda i kroppen. Välj sådant som du själv uppskattar och tänk inte så mycket på vad som är "korrekt" att gilla. En punkkonsert kan vara lika välgörande som en operaföreställning -  det handlar om vad du själv uppskattar.
  10. Sjung. Att sjunga i kör är något som i studier visat sig ha många positiva effekter på hälsan och välmåendet. Om du inte kan eller vill gå med i en kör så kan du lika gärna sjunga i duschen, i skogen eller var du vill. Bry dig inte om hur "vackert" det låter utan sjung sådant som du blir glad av att sjunga.
Du som vill få hjälp med att jobba med den här typen av fråga kan läsa mer om här: Tänk Dig Smal - gå ner i vikt med KBT.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...