onsdag 23 april 2014

7 tips på bra rutiner så du slipper morgonstressen

Hur ser dina morgonrutiner ut?
Känner du att du för det mesta får en bra start på dagen, hinner med det du ska utan att stressa och på så sätt startar dagen på bästa möjliga sätt?
Eller startar du de flesta dagarna med hjärtat i halsgropen och en lätt (eller stor) frustration över att klockan går alldeles för fort under morgontimmarna?

Alldeles för många brukar uppge att de tycker att deras mornar är för stressiga, och det är synd.
Hur du starta din dag brukar nämligen färga resten av dagen. Om dagen börjar i stress och frustration är risken större att det är precis de känslorna du för med dig till resten av dagen.
Och självklart är det även precis tvärt om - startar dagen bra får du med dig en lugnare, skönare känsla. Och det ska vi titta lite närmare på hur du kan åstadkomma här :-):


 1. Skapa bra rutiner. Fundera på vad det är du verkligen behöver göra under morgonen innan du beger dig till jobb, skola eller vart än du ska. Är det något du gör som du faktiskt inte behöver göra, i varje fall inte på morgonen? Eller finns det något som du kan förenkla?
  Se över vad du kan förbereda redan kvällen innan för att göra din morgonrutin enklare. Kanske kan du:
  Plocka fram kläderna du ska ha på dig.
  Förbereda frukosten.
  Packa väskan, ha koll på nycklar, telefon etc..
  Se till att ytterkläder finns lätt tillgängliga.
  Förbered lunchlådan.
 2. Förbered den kommande dagen genom att kvällen före skriva upp saker du behöver komma ihåg: lämna in bilen på besiktning, boka tid hos tandläkaren, vattna blommorna, köpa purjolök, ringa mamma eller vad det nu kan vara. På så sätt behöver du inte i ett morgontrött tillstånd försöka strukturera dagen utan kan spara både tid och energi.
 3. Eliminera störande moment. Om du vet med dig att du blir på dåligt humör av att väckarklockan har ett irriterande läte - byt ut den. Finns det saker som tenderar att vara "försvunna" när du ska ha dem på morgonen - leta upp dem redan på kvällen. Blir du på dåligt humör av att komma ut till gårdagens disk i köket - se till att få undan den kvällen innan.
 4. Se till att få en god natts sömn. Genom att få både tillräckligt med sömn och dessutom sömn av god kvalitet ökar du förutsättningarna för att vakna pigg och utvilad (eller så nära som möjligt). Då kommer du också att ha ett bättre morgonhumör som smittar av sig på resten av dagen.
 5. Drick ett glas (kokat och avsvalnat) vatten på tom mage. Det rensar ditt "system" och kroppen får lättar att göra sig av med slaggprodukter du samlat på dig under natten. Vänta sedan minst 30 minuter innan du äter för att vattnet ostört ska kunna skölja igenom mage och tarmar.
 6. Dagens första måltid är den viktigaste. Oavsett om du är en "frukostperson" och vill äta något tidigt för att komma igång ordentligt eller om du hellre väntar med att äta något tills du varit i gång ett tag, så se till att det första du äter är bra för dig. Något som ger dig bra med energi och som inte innehåller en massa snabba kolhydrater som får kroppen att direkt fastna i blodsockrets berg-och-dalbana.
 7. Se till att du har något att se fram emot varje dag. Det behöver inte vara något avancerat eller kostsamt utan kan vara små saker som du vet kommer att förgylla din dag: ett samtal med en god vän, en lunchsallad du verkligen ser fram emot att få äta, en lunchpromenad eller något annat som sätter guldkant på din vardag. Det får dig att känna dig glad och förväntansfull redan från morgonen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...